Verandering in Zuid-Afrika > gastblog Jan de Lange

Op dit moment is een van mijn collega’s, Jan de Lange, op bezoek bij zijn familie in Zuid-Afrika. Hij is daar opgegroeid en heeft van dichtbij de veranderingen waargenomen. Met het overlijden van Nelson Mandela is een tijdperk afgesloten. Jan de Lange kijkt in dit gastblog terug naar de afschaffing van apartheid, naar de rol van Mandela en naar die van oud-president F.W. de Klerk. Voel je vrij om in de comments te reageren – ook als je een andere kijk op de historische ontwikkelingen hebt. Ik ben benieuwd naar de toekomstverwachtingen voor dit land en nodig een ieder uit om daar ook een visie op te geven. 

Jan de Lange – gastblog

Nelson Rolihlahla Mandela was een van de grootste leiders van de afgelopen eeuw. In ieder geval de grootste leider in het brengen van vrede en verzoening. Mandela had een hekel aan geweld, onrecht en discriminatie. Geweld was voor hem de laatste optie, al was hij voordat hij gevangen werd genomen verantwoordelijk voor de militante tak van het ANC, Umkhonto we Sizwe (de speer van de natie). Geweld was toen de laatste optie, nadat de ANC 50 jaar geweldloosheid had gehanteerd.

Nelson Mandela heeft de diversiteit aan stammen die Zuid-Afrika rijk is omgevormd na de Regenboog natie. Hij wist wat belangrijk was voor ieder bevolkingsgroep. Hij kon overlegen met staatshoofden en praten met de vuilnismannen. Om een indruk te krijgen van het leiderschap van Mandela kan ik iedereen aanbevelen naar de film Invictus te kijken.

Na de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika was de verwachting dat Zuid-Afrika zou veranderen in een bloedbad. Zwart tegen wit en stam tegen stam. Mandela’s krachtige en verzoenende leiderschap heeft dit voorkomen en het land één gemaakt.

Hoewel apartheid formeel is afgeschaft toen Mandela president was, moet de eer voor het afbreken van de fundamenten van apartheid gaan naar de 2e grootste leider van Zuid Afrika, F.W. de Klerk.
Zowel F.W. de Klerk als één van zijn broers vonden het apartheidssysteem onrechtvaardig. Beide broers zijn de politiek ingegaan. De broer van F.W. was lid van het parlement voor een progressieve politieke partij, PFP, die apartheid direct wou afschaffen. De PFP is altijd klein gebleven, met weinig invloed. Ondanks al hun goede bedoelingen, had de PFP niet de macht om iets wezenlijks te veranderen in Zuid-Afrika.

F.W. de Klerk wist dat om Zuid-Afrika te veranderen en apartheid af te schaffen dat van binnen de Afrikanerbevolking moest gebeuren, binnen het politieke bolwerk van de Afrikaners, de Nasionale Partij. “F.W.” werd voor het eerst als parlementslid gekozen in 1969 en kwam in 1978 in het kabinet. Langzaam groeide zijn invloed in de Nasionale Partij. Door mensen als F.W. de Klerk en duizenden anderen die het onrecht van apartheid bespreekbaar maakten was er een voedingsbodem voor verandering in Zuid-Afrika.

Toen F.W. de Klerk in 1989 werd verkozen tot president van Zuid-Afrika was de tijd om grote veranderingen door te voeren. De Klerk wist dat hij alleen een termijn van vier jaar had om apartheid af te schaffen. Als dat hem niet zou lukken, zou de Afrikaner bevolking hem waarschijnlijk wegstemmen.

Zes maanden nadat hij president werd hief De Klerk het verbod op van diverse organisaties, waaronder het ANC en de Zuid-Afrikaanse Communistische Partij. Een jaar later werd Nelson Mandela vrijgelaten. Het oude door blanke gedomineerde Zuid-Afrika bestond niet meer.
Radicale mensen werden in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw monddood gemaakt door ze in de gevangenis te zetten of te verbannen. Dit heeft weinig effect gehad op de veranderingen in Zuid-Afrika, er kwamen alleen meer martelaren. Maar de velen die het onrecht van apartheid bespreekbaar maakten en anderen positief probeerden te beïnvloeden, zoals F.W. de Klerk en Desmond Tutu, hebben ervoor gezorgd dat de muren van apartheid naar beneden zijn gehaald. De meest bekende anti-apartheid activisten waren Steve Biko (vermoord in de gevangenis in 1977) en Nelson Mandela (27 jaar gevangenis, in 1993 samen met F.W. de Klerk winnaar van de Nobelprijs voor de vrede en een jaar later gekozen tot eerste zwarte president van Zuid-Afrika).

22 gedachten over “Verandering in Zuid-Afrika > gastblog Jan de Lange

 1. Daar is net een verwysing in hierdie post en dit is na Hollywood.
  Hoe durf enige iemand teen die waarheid wat so diep in ons psige ingebrand is praat?
  Dit sal selfmoord wees om iets teen hierdie post te sê.
  Hollywood het gepraat en wee hom wat nie wil luister of verstaan nie!

  Wat die Youtube video betref:
  Ons weet hy sal groter en vinniger en sterker word, ons weet daar is nog baie trots in hom oor, trots is sy wortel. Ons weet dit tog alles én ons het raad daarvoor:
  “Moenie ’n slegte mens weerstaan nie; maar as iemand jou op jou regterwang slaan, draai ook die ander een na hom toe.”

  1. Hallo André, ik weet waar in Zuid Afrika jij woont. Ik ben nu in Zuid Afrika, in het dorpje Vishoek dichtbij Kaapstad. Als jij ergens in de buurt woont lijkt het mij leuk om je te ontmoeten. Jij plaats vaker een reactie op de blog van Paul en ik denk dat wij een goede discussie kunnen hebben.

   Mooi bly

   1. Dankie vir die aanbod Jan. Ek neem maar net deel hier om van my frustrasie ontslae te raak, Daar is geen hoop in besprekings nie, die Boere mense word dag vir dag uitgemoor. ’n Ou tannie is gisteraand in Allanridge in haar bad verdrink deur inbrekers, haar familie moet seker dankbaar wees dat haar keel nie afgesny is soos die geval met die ander ou mense was nie.

    Wat sal ons gesprekkie om ’n glasie port tog kan help? Jy’t jou idees ek het my idees, wat maak dit saak? Die bloed vloei en jy wil gesels.
    Dalk sal dit alles verby wees sodra die ou generasie almal verkrag en vermoor en in stukke gekap is sodat die sondes van die Boere mense betaal kan wees.
    Die beste raad wat ek het is vir alle Boere mense om op 16 Desember om 12:00 selfmoord te pleeg; en skielik is ons vry.

    1. Beste André,

     Wat een afschuwelijke bericht van de oude mevrouw die vermoord is. Wat erg voor haar familie en vrienden. Ik heb dus ook begrip voor je reactie.

     Ik ben nu bijna een week in Zuid Afrika en iedere dag staat er iets in de krant van iemand die vermoord is. De slachtoffers zijn blank en zwart. Iedere moord is één te veel. Wat zou het mooi zijn als er in Zuid Afrika een zero tolerance to crime is, met name violent crime. Ik heb dus ook begrip voor je reactie.

     De Afrikaners zijn relatief vaker slachtoffer van geweld. Deels worden zij (vaak ten onrechte) verantwoordelijk gehouden voor alle ellende van apartheid. De liberal English whites beleden vaak met de mond dat ze
     tegen apartheid waren, maar discrimeerde nog meer dan de Afrikaners, kortom schijnheilig.

     Daarnaast zijn er de verschrikelijke “plaas moorde” waar boeren door de zwarten op afschuwelijk wijzen worden vermoord zodat de zwate hun boerderij in beslag kunnen nemen. Dit is nog een gevolg van beloften die een aantal ANC leden hebben gemaakt in 1994 dat de zwarte bevolking de eigendom van de blanke zou krijgen als de ANC de verkiezingen won (hier was Mandela zelf tegen).

     Boerderijen die generaties lang in de handen waren van blanken kan je niet zomaar onteigenen en helemaal niet met geweld. Daartegenover snap ik ook dat de zwarte bevolking van Zuid Afrika ook een deel van het land willen hebben. Hoe om dit op te lossen kunnen en mogen wij vanuit Europa jullie niet adviseren, laat staan met mogelijke oplossingen komen. Wij mogen (moeten ) alleen voor jullie bidden. Hiermee roep ik ook alle lezers van Vrijspraak om speciaal voor de bescherming van de Afrikaander bevolking van Zuid Afrika te bidden.

     Terwijl ik aan het typen ben moet ik denken aan beide de Zuid Afrikaanse volkslieden. Nkosi sikele i Afrika (God zegen Afrika en wat heeft Zuid Afrika dat nodig) en twee regels uit Die Stem ” Ons zal lewe, ons zal sterwe, ons vir jou Suid Afrika).

     Met mij hoef je niet in gesprek te gaan,maar blijf alsjeblieft in gesprek met de mede-landgenoten.

     Trouwens wat de port betreft, dat is een drank te veel wordt geassociseerd white English liberals. Liever een Old Brown Sherry (jeugdsentiment) of een goede glas Kaapse wijn.

     Beste André, ik bid voor je en wil de woorden van Psalm 134:3 meegeven Moge uit Sion de Heer u zegenen, die hemel en aarde gemaakt heeft.

     Sterkte.

     1. Baie dankie Jan, ek hoor dat jy goed bedoel, jou goeie bedoeling is verteenwoordigend van die Nederlander in algemeen.
      Dit was tog die Nederlanders se goeie bedoelings wat die Suidafrika van vandag help bewerk het. Maar natuurlik het die Nederlanders dit nie só bedoel nie. Ag as ons maar almal in die Nederlandse droom kon leef dan sou alles beter gewees het.
      Daarom is dit vir my moeilik om “Moge uit Sion de Heer u zegenen, die hemel en aarde gemaakt heeft” aan te neem, daardie selfde woorde is seersekerlik in die tagtigs aangehaal om die ANC onder wiese bewind die bloed nou vloei te seën.
      Óf julle laster die “Heer van Sion” óf hy moet besluit wat hy wil hê.
      Ek dink eerder dis jou goeie bedoelings wat jou foutief laat aanhaal. Veel eerder is dit Psalm 52 vers 7 wat vir die Boere mense aangehaal moet word: “So sal God jou dan ook vir ewig omverwerp, jou wegruk en jou uit die tent uitsleep; ja, Hy sal jou ontwortel uit die land van die lewendes. Sela.”

 2. Dank voor jullie reacties uit het hart. Ik kan me voorstellen dat André weinig tot niets heeft aan de meningen uit Nederland ‘met goede bedoelingen’ – de realiteit ziet er ongetwijfeld heel anders uit als je direct met de nasleep van apartheid te maken hebt, wraak en haat ondervindt. Hiervandaan kunnen we niet veel meer doen dan hopen en bidden dat het beter wordt, dat het kwaad van generaties zal wijken voor een hoopvolle toekomst. Berusten is ook geen optie en met een goed glas spoelen we de ellende niet weg. Maar blijf met elkaar in gesprek en laat ons in dit deel van de wereld weten hoe het gaat en wat ‘de andere kant van de waarheid’ is.

  1. Nog een vraag asb.
   ’n Rukkie terug is ’n bekende 69 jarige Boer met pype en kapmesse (mechete) doodgeslaan. Hy was besig om ’n middag slapie te maak op sy plaas.
   Sy twee moordenaars was 28 en 15 jaar oud.
   D.w.s. dat die een 11 jaar oud was toe ANC Suidafrika begin het en die ander een is in ANC Suidafrika gebore. “…nasleep van apartheid…”?

   1. Dat weet ik niet en in dit specifieke geval kan ik al helemaal niet beoordelen of dit te zien is al ‘nasleep van de apartheid’. Wel denk ik dat daders – die niet te verontschuldigen zijn – voor zichzelf een dergelijke legitimatie zullen zoeken en haat- en wraakgevoelens worden helaas ook aan volgende generaties doorgegeven. Denk jij dat het vermoorden van blanke Zuid-Afrikanen vandaag de dag helemaal niets te maken heeft met het apartheidsverleden?

   2. Geen moord in welke vorm dan ook kan voor de afgelopen 20 jaar de schuld krijgen van dat het de nasleep is van apartheid. Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn / haar eigen acties en kan geen andere persoon of systeem daarvoor de schuld geven.

    En moord die nu wordt gepleegd door iemand die nog niet geboren was voor het beëindigen van apartheid en door een andere die nog een jong kind was toen de apartheid kan niets meer te maken hebben met de apartheidsverleden.

    Een kennis van mijn in Kaapstad zegt “I am sick an tired of everything being blamed on apartheid, the ANC has now had enough time to make their own mistakes and they have”.

   3. Baie gru moorde word gepleeg deur jong mense, mense met ongeveer dieselfde kennis van Apartheid Suidafrika as Nederlanders.
    Die jeug leier van die ANC wat sing: “Skiet die Boere, die lafaards is bang!”, was 13 jaar oud toe die ANC begin regeer het.
    So om jou vraag te antwoord: Ek dink die massa moord van Boere mense het BAIE te doen met apartheid, veral dié apartheid wat in die fantasie van Nederlanders en jong Suidafrikaners bestaan.

 3. Thanks for the post, Jan, en Paul for inviting Jan as guest blogger. On the 16th of December I had the privilege of watching ‘Mandela: Long Walk to Freedom’. I found this an outstanding reflection of South Africa’s recent history. Although I found ‘Invictus’ very moving, I found ‘Mandela’ a bit more of a raw, unsentimental depiction of events. Watching the footage from the Sharpville, Sowetho and Boipatong masscres, it reminded me how very far we have come and how much we have to be grateful for.

  Many white South Africans feared a bloodbath in 1994, and again, some white South Africans feared there would be a ‘white genocide’ after Mandela died, but in neither cases has this happened. What the ‘Mandela’ movie depicts is the high levels of white fear, and perhaps even the degree to which violence should have been returned with violence. But miraculously it hasn’t been. It has been returned with forgiveness and reconciliation.

  We still have a long way to go in terms of reconciliation. But I truly believe a miracle has happened, and continues to happen in South Africa everyday. For more on reconciliation in South Africa and Africa, visit http://www.reconcilingafrica.wordpress.com which follows my research on reconciliation processes across the continent.

  1. Thanks for your comment, Cori. It’s good and important to hear voices from different sides because the situation is complicated and there is so much fear, anger and loss. I pray that there will be more courage, goodness and willingness to forgive among all people involved. Good to hear that you are witnessing a miracle – I guess it is not an ‘instant’ miracle but one that needs a lot of time to happen. Blessings to all of you and thanks for taking time to comment here.

  2. Goeie dag Cori, nice of you to join.

   You said that a “bloodbath” has been avoided. Could you please define “bloodbath”?
   I’ve seen police photos of a man who got tied up with barb wire and thrown into his bathtub on a farm near Bothaville before getting stabbed to death, this in fact was a “bloodbath”. Nonetheless, I don’t think this is what you mean with “bloodbath”. I suppose you mean to say that it hasn’t come to killings on a large scale. Maybe you could confirm for us how many litres of blood a “bloodbath” constitutes, according to the Political Sciences.

   You’ve also said that a “genocide” has been avoided. Could you please also define “genocide” for us? Just to make sure we know exactly when we can start using this term.

   Thank you very much also for your referal to some other movies. It was after all the fondation of this post. I know that “high level white fear” you’re talking about very well, many old people I know from Odendaalsrus suffer from that terrible phobia because they’ve bought into the idea that the amount of people being murdered every week has something to do with reality. Little do they know that those murders are merely the way Zulus and Sothos and Xhosas communicate “forgiveness and reconciliation”.
   I know also for a fact that there is no Movie-house in Odendaalsrus, if only the old white people could get to the Movies, they would understand what’s happening around them much better. Please have patience with them, even if they don’t get it, soon enough they’ll all be gone.

 4. Thanks for your interesting reaction Cori. I agree with you South Africa has come a longway, but there is still a long way to go.

  André, you asked good questions on the reaction on Cori. Something to think deeper about. Veskoning dat ek nie in Afrikaans skryf nie, my Afrikaans is baie sleg en jy kan goed Nederlands lees.

  I would like to correct something you mentioned in your reaction to Cori. The movie Invictus was not the foundation of my blog, it was only used as reference for readers to get an impression. The foundation of my blog was that through open discussion massive changes can take place in society, such as happend in South Africa.

  Movies which are based on real happenings will never give the complete picture and are often romatised. But they can give a fair indication of what happend. I can also recommend you Cry Freedom, The Final Solution and the old film Cry The Beloved Country. In addition it is also important to read, listen en watch information from all sides. And to think deeper than the information that is provided. But most important is to openly talk and discuss with other people, especially people with a different opinion (that is why am extremely grateful for your rections).

  Nelson Mandela said in 1994 when he was inaugarated as president “We understand it still that there is no easy road to freedom. We know it well that none of us acting alone can achieve success. We must therefore act together as a united people, for national reconciliation, for the birth of a new world.
  Let the be justice for all. Let there be peace for all. Let there be work, bread, water and salt for all. Let each know that for each the body, the mind and the soul have been freed to fulfill themselves.
  Never, never and never again shall it be that this beautiful land will again experience th oppresion of one by antoher and suffer the indignity of being the skunk of the world.
  Let freedom reign. The sun shall never set on so glorious a human achievement!
  Let us make the dream come true. Collectively we can do it, a white government tried an failed, a black government tried and failed.
  Let us as a Rainbow nation keep this in focus and move forward!”

  For almost all Zulus, Sothos and Xhosas forgiveness and reconciliation is true forgiveness and reconciliation and not murder. Just like you and me they find the murders you have mentioned extremely appauling and want the murderers to be brought to justice. They would like nothing more than together with you as Afrikaner to ove forward creating one new beautiful South Africa where everyone can live peacefully.

  1. Daardie Mandela aanhaling van jou maak nie sin nie!
   Het hy in 1994 gesê: “a black government tried and failed” Waarna verwys hy? Wanneer het die RSA ’n swart regering gehad voor 1994? Waar het jy daardie aanhaling gekry? Was dit oorspronklik in Xhosa of Engels?

   Mandela het dalk gesê:”Let freedom reign. Let the be justice for all.” Dis baie oulik.
   In 1961 het Walter Ulbricht van die Zentralkomitee van die komunistiese “Sozialistische Einheitspartei Deutschlands ” gesê: “Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten.”
   The proof of the pudding is in the eating.

   Verder Jan dink ek nie jy is in ’n posisie om vir die Zulus, Sothos en Xhosas te praat nie. Kan jy ooit “forgiveness and reconciliation” in Sotho sê?
   Jammer om dit te sê maar ek vind dit ’n bietjie arrogant van jou om hier namens die Xhosas te praat, wat weet jy hoegenaamd wat hulle graag wil hê?
   Die ANC is “hulle” demokratiese verteenwoordiger, nie jy nie.
   Goed en wel dat jy graag “forgiveness and reconcilliation” wil hê, maar om dit op ander mense af te dwing vind ek ’n bietjie rassisties. Laat hulle tog toe om te wil hê wat hulle wil hê.

   1. De citaat van Mandela was in het Engels. De zwarte regering waar Mandela over had was “a government in exile”. Deze government in exile was niet erkend door de apartheid regering maar had meer invloed op de meeste Zuid Afrikaners. Door de aard van a government in exile kan deze niet democratisch worden verkozen, maar dat was de apartheidsregering ook niet door het uitsluiten van kiesrecht van de meerderheid van de bevolking.

    “Let freedom reign” en “let there be justice for all” kan alleen maar als alle inwoners van Zuid Afrika er aan mee werken,zowel de Xhosas en de Afrikaners. Mandela heeft en kan alleen hierin een goede voorzet geven en was ook een groot voorbeeld.

    Jij heb helemaal gelijk dat ik niet namens de Xhosas, Zulus and Sothos kan praten. Ik heb alleen maar weergegeven wat ik van Xhosa en Zulus heb gehoord (helaas ken ik naar mijn weten geen Sotho). Door met mensen in gesprek te gaan, kan je een aardige beeld krijgen wat bij mensen leeft en hoe zijn tegen bepaalde issues aankijken. Trouwens de ANC is niet alleen hun democratische vertegenwoordiger maar ook die van jou, of je wil accepteren en leuk vindt of niet.

    Wel apart dat jij mij een beetje arrogant noemt naar jouw eerdere op merking “Little do they know that those murders are merely the way Zulus and Sothos and Xhosas communicate “forgiveness and reconciliation”.

    Ik heb twee vragen voor je:
    1. Ben jij eens al naar een township geweest om daar degene die minder hebben dan wij te helpen?
    2. Ga jij vaak in discussie met je mede-landgenoten met een andere huidskleur en met een andere culturele achtergrond?

    1. Goeie môre Jan.
     Dan maak Mandela se aanhaling nog steeds nie sin nie, want die regering wat in 1994 oorgeneem het (en vandag nog aan bewind is) is dieselfde regering wat in ballingskap was, Die ANC. Verstaan jy? Dit beteken dat die “black government” waarvan Mandela gepraat het nou eers sy beurt kry. Almal sit nog en wag vir die “rainbow nation” om sy verskyning te maak.

     Daarom is die ANC is nie my verteenwoordiger nie maar eerder die “rainbow nation”-regering wat op die oomblik in ballingskap is, soos wat die ANC daardie tyd in ballingskap was.

     Jou twee vrae is onkundig. Maar dis omdat ons mekaar nie ken nie. Dan sal jy verstaan.
     Op die oomblik kom ek na hierdie Blog toe om mense wat minder het as ek te help.

     1. André, jij heb mij kunnen overtuigen. Apartheid bestaat nog steeds in Zuid-Afrika., maar dan alleen bij diegene die de veranderingen in Zuid-Afrika niet willen zien en / of accepteren. Mensen die nog leven met de visie van een Zuid-Afrika van voor dat F.W. de Klerk president werd.

      In je reactie blijkt ook dat je niet goed op de hoogte ben van de geschiedenis van Zuid-Afrika van de afgelopen jaar, dan wel met een gekleurde bril deze geschiedenis ervaart.

      De regering van Zuid-Afrika sinds 1994 bestaat uit mensen van verschillende bevolkingsgroepen die het land rijk is. In het parlement van Zuid-Afrika zijn vertegenwoordigers alle alle stammen en rassen (ik geef toe dat ik nu niet de exacte samenstelling van het kabinet ken). Het volledig democratisch proces en dat de regering open staat voor alle bevolkingsgroepen na 1994 is een wezenlijk verschil dan zowel de zwarte als blanke regeringen die daarvoor actief waren.

      Voor de eerste echte democratische verkiezingen in 1994 heeft Mandela twee dingen gezegd die van wezenlijk belang zouden zijn voor het nieuwe Zuid-Afrika, op een aantal strategische plaatsen in het nieuwe kabinet moesten door blanke worden bezet en het ANC mocht echt niet een twee derde meerderheid krijgen want dan konden zelf alleen een nieuwe grondwet samenstellen.

      Er zijn twee grote risico’s voor de stabiliteit in Zuid-Afrika.
      De eerste is de grote criminaliteit in het land, vooral de geweldsdelicten. Ik citeer een kennis van mij, “South Africa does not only specialise in murders, we are experts in gruesome murders”. Er is geen discriminatie bij moord en moordernaars, alle bevolkingsgroepen zijn aan beide kanten vertegenwoordigd.
      De tweede zijn de extreme groepen die één Zuid-Afrika wil hebben volgens hun eigen denkbeeld. Mensen zoals bijvoorbeeld Juluis Melema die graag een geheel zwart Zuid Afrika wil hebben, terwijl aan de andere zijde wij de even gevaarlijk AWB, met daaraan gekoppeld de para-militaire kommandokorps.

      Wij moeten blijven bidden voor Zuid-Afrika, waar iedereen harmonie naast en met elkaar kan leven, zonder bang te zijn voor elkaar, zonder geweld en moord. Met total freedom for all.

      1. Al wat ek weet is “in wirklichkeit ist die realität ganz anders”.
       Ag ek sien nie in Suidafrika die stabiliteit waarvan jy praat nie.
       Ek hoop julle droom word bewaarheid, ek wens jou alles van die beste.

       Wat die honderduisende Boere mense betref wat die land verlaat het; ek weet nie of hulle nog in Suidafrika belangstel nie. Wat dié wat nie die land kan of wil verlaat nie betref; ek weet nie of hulle jou droom deel nie.

       Die strewe na vrede is ’n eindelose stryd en ons het nie meer die energie om hierdie fakkel agterna te jaag nie.

       Geseënde Kersfees, daar is my enigste troos in lewe of dood.

       1. André, ik ga mijn best voor je proberen.

        Geseënde Kersfees, mag die Lig die in die wêreld gekom is die vandag herdenk by jou wees. Mag die Vredevors Suid-Afrika genadig wees.

        God’s seën vir jou en jou naaste

        Jan

 5. With thanks to my daughter who is doing a masters study in International Law I have the definition of genocide:

  Definitie Genocide in het statuut van Rome (verdrag van internationale strafhof)

  Article 6
  Genocide
  for the purpose of this Statute, ‘genocide’ means any of the following acts committed with intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnical, racial or religious group, as such:
  (a) Killing members of the group;
  (b) Causing serious bodily or mental harm to members of the group;
  (c) Deliberately inflicting on the group conditions of life calculated to bring about its physical destruction in whole or in part;
  (d) Imposing measures intended to prevent births within the group;
  (e) Forcibly transferring children of the group to another group.

  http://www.icc-cpi.int/nr/rdonlyres/ea9aeff7-5752-4f84-be94-0a655eb30e16/0/rome_statute_english.pdf

  Dit komt overeen met artikel 2 van het genocide verdrag, dus is min of meer officiele definitie.
  http://www.hrweb.org/legal/genocide.html

  Belangrijk is natuurlijk dat genocide anders is dan massa-moord (dat zou kunnen vallen onder crime against humanity). Het gaat vooral om de wil/doel om een bepaalde groep uit te roeien

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s