Zo zien de ‘gewapende vrijwilligers’ waar Putin over spreekt er dus uit… Blijf kritisch.

Deze foto’s mag ik plaatsen met toestemming van Andrey Kravchenko, een collega uit Oekraïne die ik heb leren kennen tijdens een boekenevenement in Budapest, 2012. De foto’s zijn © copyright protected – je moet formeel toestemming vragen en krijgen om ze te gebruiken in een of andere vorm. Dat geldt overigens voor al het tekst- en beeldmateriaal op dit blog, maar in dit geval wil ik het extra benadrukken.

Opvallend is dat deze ‘ongeorganiseerde vrijwilligers van de Krim’ hun gezichten bedekken en zwaar bewapend strak in het gelid lopen. Putin vertelt verhaaltjes – zie ook hier. Zet daar de samengeraapte volksbeweging tegenover die met straatstenen en autobanden strijdt op het Maidan-plein. Dat is dan ‘ongeregeld tuig’. Ook hier is het geen simpele ‘good guys vs bad guys’ situatie en Europa en de VS spreken ook met dubbele tong. Voor ons, gewone krantenlezers en gebruikers van sociale media is het de opdracht om kritisch te blijven, door de oneliners en vage beloften heen te kijken en lijnen open te houden naar ‘gewone mensen aan de andere kant’. Ik probeer dat op mijn manier te doen. Andrey Kravchenko is een rustige man die ik niet aan het front zou verwachten – een christelijke boekenuitgever, mind you – maar hij is boos en komt op voor de vrijheid van zijn volk. Lees voor de nuance het gastblog van Nadiyka Gerbish die bovenal bezorgd is en sceptisch over de haalbaarheid van de droom die ‘revolutionaire jongeren’ najagen. Zij is een getalenteerd en bekroond schrijfster, een blogger, een fotografe. Een lieve vrouw, een jonge moeder – haar verhaal staat in de vorige blogpost. Luister naar die verhalen en combineer dit met de berichten van professionele journalisten die met de nodige distantie waarnemen en duiden. Op internet kun je ook heel gemakkelijk een prooi worden van emotionele, ongenuanceerde verslaggeving. Dat moest ik even kwijt.

PS Ik kreeg na plaatsing van dit bericht nog een link van Andrey naar een fotoverslag van de strijd op het centrale plein van Kiev: Maidan. Hier zie je dat het overwegend gewone burgers zijn die zich met eenvoudige middelen bewapenen en verdedigen. Hier vielen tussen 10-20 februari ca. 100 doden door politiekogels. Wees erop bedacht dat foto’s ook niet altijd de waarheid laten zien, maar het beeldmateriaal is ruim voorhanden en je kunt zelf de vergelijking maken met de foto’s hierboven en die op de pagina van The Guardian (zie de link in mijn blogpost). Fotojournalist Eric Bouvet heeft 5 World Press Awards gewonnen, dus we mogen hem hier wel wat krediet geven.

Een gedachte over “Zo zien de ‘gewapende vrijwilligers’ waar Putin over spreekt er dus uit… Blijf kritisch.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s