Dank je wel, kleine meid

10646981_10152836526969305_2759620445548256830_n 10628536_10152836527029305_1085424296871441039_nIk keek gisteren even naar de herdenkingsuitzending over Kamp Vught. Zeventig jaar geleden werden 3400 mensen, die door de nazi’s in gruwelijke omstandigheden werden vastgehouden, weggevoerd naar Duitsland. Daarvoor waren in twee dagen nog snel 117 gevangenen geëxecuteerd. Dit was vlak voor de bevrijding en het kan gezien worden als een paniekactie. Honderden gevangenen hebben dit drama, deze gruwelijke misdaad, niet overleefd. In kamp Vught werden Joden, Sinti, Roma opgesloten en te werk gesteld, maar ook gijzelaars (mensen uit het verzet of mensen die als vergelding voor verzetsdaden waren opgepakt), homoseksuelen, Jehova’s Getuigen, zwervers en criminelen. In totaal hebben er 30.000 mensen gevangen gezeten.
Een van de ergste oorlogsmisdaden die daar plaats vonden was het zgn. ‘Bunkerdrama’ – zoek dit maar op als je meer wilt weten of neem anders van mij aan dat de bezetter met actieve medeplichtigheid van veel Nederlandse SS’ers, zich daar van de wreedste kant heeft laten zien.
En dan. Gisteren. Grote mensen, mannen en vrouwen, verenigd in een eerbiedige herdenkingssamenkomst met gepaste toespraken, stilte, muziek… En met een klein meisje dat heel lang alleen blijft stilstaan bij een bloemenkrans. Ik denk dat ze de bloemen gewoon mooi vond en ze zal te klein zijn om te beseffen waarom ze daar staan. Maar dat beeld ontroerde me en ik heb het vanaf de tv op mijn telefoon vastgelegd. Alle grote mensen met hun gedachten bij verdriet en onrecht en één mooi klein mensje dat voor mij de onschuld, de schoonheid en de liefde vertegenwoordigt. Het kwaad wint uiteindelijk NOOIT. Dank je wel, kleine meid.

4 gedachten over “Dank je wel, kleine meid

  1. Mooi!En een aansporing om te letten op kleine bemoedigingen ,tekenen van hoop ‘
    in een wereld vol verwarring en wanhoop.

    1. Precies, Matthijs. Dat hebben haar ouders vast en zeker bewust uitgekozen. Het kwaad wint niet. En de cameraman of -vrouw had deze kleine meid ook gezien. Iedereen was druk met eigen emotie en ‘bezigheden’ – dit meisje stal ‘de show’ en mijn hart.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s