Bang

imagesOp Facebook volg ik Humans of New York (HONY) van fotograaf Brandon Stanton. In 2010 begon hij met het in beeld brengen van inwoners van New York. Hij stelde hen een prikkelende vraag en begon hun antwoorden te noteren. Het lijkt een eenvoudig concept, maar het is natuurlijk een hele onderneming om zoiets op te bouwen en het vol te houden. Op dit moment reist Stanton de wereld over en komen de foto’s en bijschriften uit heel andere plaatsen dan New York.

Vandaag werd ik getroffen door foto en beeld van een jonge vrouw uit Kiev, Oekraïne. Ik kan me voorstellen dat ze in dat land en in die stad met angst leeft, er gebeuren immers veel bedreigende dingen om haar heen. Maar haar angst is universeler en lijkt betrekking te hebben op het hele leven. Dat vind ik verdrietig. Ik zou graag met haar praten en ik zou die angst van haar weg willen nemen. Maar dat kan ik niet. Angst is een vreemd fenomeen. Het is heel nuttig – in een bepaalde mate –  want angst weerhoudt ons ervan te gevaarlijke dingen te doen. Als je bang bent dat iets fout gaat, zet die angst je mogelijk ook aan tot voorzorgsmaatregelen – dat is op zich niet verkeerd. Maar ik hoop dat deze jonge vrouw, en allen die zich in haar herkennen, de angst zal inruilen voor levensmoed. Persoonlijk haal ik dat vertrouwen uit mijn geloof, maar ik kan me voorstellen dat geloof niet voor iedereen vertrouwenwekkend is. Helaas is het geloof van sommige mensen eerder bedreigend dan geruststellend… Dat blijkt ook uit de stroom goedbedoelde reacties – de meningen lopen nogal uiteen. Bij een reactie heb ik het like-duimpje aangeklikt. Die persoon zei dat het moedig van deze jonge vrouw is om voor haar angsten uit te komen. Daar ben ik het zeer mee eens.

Ik las dit weekend de column van Bas Heijne in NRC. Ook daar gaat het over angst. Natuurlijk snap ik wel dat mensen vandaag de dag bang zijn. Maar ik houd goede moed en hoop dat jij dat ook blijft doen!

.
humans