Niet meegaan in extremisme

Het is te vroeg om de consequenties te kunnen overzien van wat ons gisteren in Europa getroffen heeft. Het bloedbad in Parijs heeft opnieuw aangetoond waar extremisten toe in staat zijn en het is hoopgevend dat de pers (en met name de cartoonisten die met een ‘simpele’ tekening veel meer kunnen zeggen dan je met een pagina tekst kunt bereiken) zich niet de mond laat snoeren. Dergelijke moed is nodig, ook bij ons als ‘gewone’ mediaconsumenten en mensen met stemrecht. Het is niet genoeg om massaal woede te uiten, al moet dat ook gebeuren, we moeten vooral tot bezinning komen en zelf niet meegaan in extremisme. Want daar maak ik me eerlijk gezegd nu nog het meeste zorgen over: dat we de neiging om kwaad met kwaad te vergelden onvoldoende kunnen onderdrukken en dat we door angst, woede en vooroordelen zelf onze samenleving verder in gevaar brengen. 

De aanslagen in de VS op 11 september 2001 kwamen niet ‘uit de lucht vallen’ – al leek het daar misschien wel op. Kwaadwillige mensen hadden hun plannen ver vooraf gemaakt en er is veel haat nodig om jezelf met tal van medemensen zo georganiseerd de dood in te jagen. En die haat komt ergens vandaan, dat mogen we in al onze eigen woede niet vergeten. Ook voor het bloedbad van Parijs geldt dat we na moeten blijven denken over de achterliggende factoren. Niemand verdient het om op zo’n genadeloze manier aangevallen te worden, maar ook deze gewelddaad is een schakel in een lange ketting.

We hebben ons in ‘de vrije wereld’ lange tijd veilig gewaand omdat we ons tot de tanden toe bewapend hadden. De situatie is in korte tijd volledig gekanteld en onze verdedigingsmechanismen zijn aan herziening toe. Juist door onze open grenzen en het vrije verkeer van mensen en goederen lopen we extra risico’s. Er is nog steeds dreiging uit het Noorden, maar het grootste gevaar voor onze vrije samenlevingen lijkt nu vooral uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika te komen. Even hadden we de hoop dat ‘onze’ westerse opvattingen over mensenrechten en vrijheden gehoor vonden in landen zonder democratische traditie, maar het blijkt dat men in praktijk eerder de ene dictator vervangt door de andere. Het is om moedeloos van te worden. En in landen waar door interne strijd en verdeeldheid een machtsvacuüm optreedt, grijpen extremisten hun kans – zie bijvoorbeeld Afghanistan, Syrië, Irak en Libië.

Wat kunnen we doen? Moedig blijven en de hoop nooit opgeven. Ons verstand erbij houden en niet te snel oordelen. Waken voor extremisme in alle verschijningsvormen en vooral in onze eigen samenleving geen bevolkingsgroepen tegen elkaar uit laten spelen. Ook zullen we wijs om moeten blijven gaan met onze duur bevochten vrijheden. We mogen ze nooit opgeven of ter discussie stellen, maar woorden en beelden hebben een effect en worden niet in alle culturen op gelijke wijze begrepen en uitgelegd. Omdat afstanden voor communicatie wereldwijd geen rol meer spelen, vliegen foto’s, teksten en tekeningen in seconden de aardbol rond, daar moeten we ons bewust van zijn. Vrijheid gaat hand in hand met het nemen van verantwoordelijkheid en het streven naar balans tussen grondrechten die soms moeilijk met elkaar te verenigen zijn. Maar wat er ook gebeurt, we laten onze beschaving niet door barbaren kapot maken. Wees weerbaar.

5 gedachten over “Niet meegaan in extremisme

 1. Beste Paul, fijn dat je blijft bloggen in 2015!

  Wat in Parijs gebeurde is banditisme en heeft niks te maken met extremisme. Wat is dat extremisme? De president van China zal daar een ander antwoord op hebben dan die van Frankrijk of de VS. Aan wie hierover te oordelen? Wat banditisme is, daarover hoeven we het oordeel aan niemand over te laten. Dat weet ieder mens.

  Veel van wat vandaag gebeurt is te herleiden naar wat uitgerekend een stadsgenoot van mij 20 jaar geleden lanceerde: http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/uitspraak-navo-secretaris-willy-claes-over-nieuwe-bedreiging-voor-westen-gaat-veel-landen-te-ver-oorlogsverklaring-aan-fundamentalisme-wekt-wrevel~a413658/ En daar ben ik niet fier op.

  Beste wensen nog voor het nieuwe jaar.
  Steven

  1. Niets te maken met extremisme? Het waren geen bankovervallers maar door radicale ideologie gemotiveerde moordzuchtige fanaten. Extremisme in optima forma, zou ik zeggen. De bende van Nijvel en de maffia – dát is banditisme. Ik ga je link lezen. En dank voor de aanmoediging!

 2. En laten we vooral in gesprekken blijven met mensen die nu denken dat de oplossing simpel is. Het probleem is niet simpel, de oplossing al helemaal niet. Gister ontplofte mijn tijdlijn door de oproepen nu vooral PVV te gaan stemmen, want ‘die gooien al die moslims wel het land uit en dan zijn we veilig’…………. Dergelijk simplisme gaat helaas mijn verstand te boven :(. En ik vind het moeilijk omdat ik daar soms mensen tussen zie staan die ik toch enige intelligentie toedicht, hoe kun je dan dit als oplossing zien, nog afgezien van de onuitvoerbaarheid. Dus ja, we moeten allemaal meer dan ooit genuanceerd blijven in onze reacties, hoe kwaad, verdrietig of bang we ook kunnen zijn. Net alle schapen over 1 kam scheren, maar ook niet in slaap sukkelen. Die balans zal een hele moeilijke zijn vrees ik.

  1. Ja, je beschrijft precies de reactie die ik vrees. We kunnen ons pal opstellen voor de waarden en rechten waar wij in de vrije wereld bloedig voor gestreden hebben (ook nooit vergeten) en we kunnen er samen voor waken dat we ons laten meeslepen door haatzaaierij. Ik maak me weinig illusies over onze invloed op doorgedraaide radicalen in oorlogsgebieden waar zij gevuld worden met haat en geweld – maar we kunnen wel in ons deel van de wereld bepalen hoe we op elkaar en op de terroristische aanvallen van buitenaf reageren. Waardig, moedig, krachtig, weerbaar – en met een gezonde dosis zelfbeheersing.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s