Strong fences make good neighbours

DSC_0354Het woord ‘heilig’ is niet bijzonder populair. Eerder zul je in het spraakgebruik het tegendeel voorbij horen komen – schijnheilig of hypocriet. Misschien heb je zelfs een negatieve associatie: heilige huisjes moeten immers zo snel mogelijk tegen de vlakte. Hoe dan ook, de neutrale betekenis van heilig is ‘speciaal’, ‘afgezonderd’ of ‘apart gezet’. Je kunt zeggen dat heiligheid te maken heeft met relationele grenzen die je hebt te respecteren.

STRONG FENCES MAKE GOOD NEIGHBOURS

Ik had net een Engelsman op bezoek. Hij liet me achter met een gezegde dat nu in mijn hoofd blijft rondzingen: ‘Strong fences make good neighbours’. Ieder mens heeft recht op een bepaalde vrije denk- en bewegingsruimte. Het gaat daarbij om de integriteit van je lichaam en geest. Wie dat respecteert, is een goede buur, een goede naaste. De menselijke vrijheid kan in een samenleving per definitie niet onbeperkt zijn, mijn vrijheid houdt op waar die van jou begint. Beschaving… is dat ten diepste niet het vermogen om jezelf te beheersen, de grenzen van de ander te respecteren?

DE PAUS EN ZIJN HEILIGE MOEDER

Laten we het even over de paus hebben. Gisteren legde hij journalisten uit dat je geen nare dingen over zijn moeder moet zeggen. Zelfs die op het oog beminnelijke paus schijnt dan niet meer voor rede vatbaar te zijn en je loopt kans op een stomp. Geen kwaad woord over Papa’s mama. ‘Dat is logisch’, zei hij er ook nog bij. Je moet iemand niet ‘te na komen’, je moet respect hebben voor grenzen – je hebt rekening te houden met emoties.

If Dr. Gasbarri here, a great friend of mine, says a curse word against my mother, then a punch awaits him. > paus Franciscus

GEEN CULTUUR ZONDER ZELFCENSUUR

Denk eens na over deze uitspraak van onze minister-president, Mark Rutte – in reactie op de terroristische aanslagen in Parijs (hier de context):

Bij vrijheid hoort verantwoordelijkheid, maar nooit zelfcensuur. > premier Mark Rutte

Arnon Grunberg sprak dit eerder al tegen in zijn Voetnoot op de voorkant van de Volkskrant. Zijn woorden ‘Er bestaat geen cultuur zonder zelfcensuur’ zetten mij aan het denken.

Er bestaat geen cultuur zonder geboden en verboden, geen cultuur zonder zelfcensuur. Beschaving is voor een groot gedeelte zelfcensuur. > Arnon Grunberg, schrijver

Dan, in de context van een ‘botsing der beschavingen’ – zoals we deze nu in onze tijd meemaken – komt het erop aan: aan welke zaken en ideeën houden wij ons onvoorwaardelijk vast en wat zijn de ‘rechten’ waar we tot op zekere hoogte van willen afzien? Willen we concessies doen als het gaat om ‘goed nabuurschap’ met andere, niet-Westerse culturen?

Ik denk dat mensenrechten voor ons onopgeefbaar en ‘heilig’ moeten zijn en dat we als Westerse beschaving deze waarden moeten blijven uitdragen en verdedigen. Maar ik denk ook dat we ons bewust moeten zijn van wat voor anderen ‘heilig’ is en dat we stevige grenzen moeten trekken om goede buren te kunnen blijven (of om dat hopelijk ooit weer te worden).

Een vrouw laat een betekenisvol comment achter onder dat stuk over de paus en zijn ‘heilige moeder’. Zij citeert Paulus die in zijn eerste brief aan de Kortintiërs schrijft:

U zegt: ‘Alles is toegestaan.’ Zeker, maar niet alles is goed. Alles is toegestaan, maar niet alles is opbouwend. Wees niet op uzelf gericht, maar op de ander. > Paulus in 1 Korintiërs 10:23,24

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s