Kamperen bij vluchtelingen in de knel – Wintercamping ‘Wij Zijn Hier’

Persbeeld WintercampingIk kreeg van Rikko Voorberg het verzoek om bekendheid te geven aan een bijzonder initiatief: een wintercamping voor een groep ‘uitgeprocedeerde vluchtelingen’ – en daar werk ik graag aan mee. Laat vluchtelingen niet in de kou staan – zorg er in elk geval voor dat je geïnformeerd bent. Ontmoet die mensen face to face, dan houd je vanzelf op met denken in statistieken en spreadsheets… Tot zover mijn preek, nu mogen Ilhaam Awees en Rikko Voorberg hier hun zegje doen.

De staatssecretaris krijgt ze het land maar niet uit, humanitaire organisaties schreeuwen moord en brand, maar wie zijn nu eigenlijk die mensen van vluchtelingengroep ‘Wij zijn Hier’? Op 20 februari opent Wintercamping ‘Wij zijn Hier’ zes weekenden lang haar poorten. Het biedt iedereen de mogelijkheid om op een laagdrempelige en ontspannen manier kennis te maken met deze vluchtelingen die intussen bekende Nederlanders zijn geworden, maar dan zonder paspoort.

Er wordt een camping ingericht in het Vluchtgebouw in Amsterdam West, een van de (tijdelijke) verblijfplaatsen van de vluchtelingengroep op dit moment. Een echte camping, met badminton, animatieteam, waslijnen en een campingreceptie . ‘Iedereen is heel erg welkom’ zegt Ilhaam, de woordvoerster van de vluchtelingen, ‘wij zijn formeel niet welkom in Nederland, maar zij zijn van harte welkom bij ons.

‘Er wordt vaak op een afstandelijke manier en op een onverdraagzame toon over het vluchtelingenvraagstuk gesproken’ zei Peter R. de Vries onlangs voor een groep vluchtelingen in Utrecht. ´Alsof asielzoekers en vluchtelingen profiteurs zijn, gelukszoekers en welzijnsavonturiers. Soms denk ik wel eens dat het ons na de Tweede Wereldoorlog zo goed is gegaan dat we uit het oog zijn verloren wat begrippen als ‘nood’ en ‘hulp’ echt betekenen.’ Theoloog en initiatiefnemer Rikko Voorberg herkent dit. ‘Wij zijn veelal opgegroeid in vrede, en relatieve rust en welvaart. We kunnen ons vaak niet voorstellen hoe het is om met zo veel onzekerheid te leven over de toekomst.

De Wintercampingperiode vindt daarom plaats in de periode tussen carnaval en Pasen, dit is de zogenaamde vastentijd waarin men traditioneel afziet van een bepaalde luxe. ‘Alternatieve vormen van vasten worden steeds populairder: vasten van Facebook, Twitter of vlees. Hier kun je vasten van je luxe tussen bijzondere mensen in ons land.’ aldus Voorberg, onder andere bekend van zijn stukken in nrc.next. ‘En het minste wat we kunnen doen is wat gezelligheid creëren in dat pand.’
De wintercamping is niet bedoeld als politiek statement. Je bent er welkom, met en zonder mening over de problematiek. Het is mogelijk om een weekendplaats te reserveren via de website wintercampingwijzijnhier.nl. Ook is daar meer informatie te vinden over de camping en de activiteiten.

Elk weekend tussen 20 februari en 29 maart zijn er 10 kampeerplaatsen beschikbaar voor één of twee nachten (vrijdag/zaterdag/zondag). Meer informatie & reserveringen via wintercampingwijzijnhier.nl of info@wintercampingwijzijnhier.nl. Telefonisch reserveren kan ook via Rikko Voorberg, 06-262 18 187

De Wintercamping is een initiatief van Ilhaam Awees en Rikko Voorberg. Ilhaam is vluchteling uit Somalië en is sinds 2009 in Nederland. Op twitter te volgen @Ilhaamawees Zij woont in het vluchtgebouw. Rikko Voorberg schrijft voor de nrc.next en is onder andere initiatiefnemer van de PopUpKerk in Amsterdam West. Hij is al langer betrokken bij vluchtelingen in de knel.

Foto: http://dp51.nl/

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s