Freedom’s just another word for… [Gastblog Jan de Lange]

FullSizeRenderFreedom’s just another word for nothin’ left to lose. Vrijheid is gewoon een ander woord voor niks meer te verliezen. Deze zin komt regelmatig bij mij terug sinds Ark Mission het boekje Vrijheid uitgaf. Een boekje met een duidelijk missionair doel.
Freedom’s just another word for nothin’ left to lose, zong Janis Joplin ooit. Een regel uit haar laatste grote hit, Me and My Bobby McGee. Helaas heeft zij niet kunnen genieten van haar succes, het werd pas een hit na haar dood. Op 4 oktober 1970 is Janis Joplin overleden aan een overdosis drugs. Twee weken eerder was het grote gitaartalent Jimi Hendrix ook gestorven door een overdosis.
Gingen deze talentvolle muzikanten aan de drugs als gevolg van de stress van de wurgcontracten die de muziekindustrie hanteerde? Of waren zij al verslaafd voordat zij hun hits maakten? Hoeveel mensen hebben in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw niet hun vrijheid gezocht in seks, drugs en rock-and-roll? En hoeveel mensen zoeken vandaag ‘vrijheid’ door het slikken van XTC-pillen bij dance party’s? Vrijheid om te doen wat je maar wilt doen. De prijs van deze vrijheid kan de dood zijn, zoals bij Janis en bij Jimi.

Vrijheid in geloof
Helaas zijn er ook veel christenen die niet kunnen genieten van de vrijheid van het geloof. Door regels die zij zichzelf opleggen of die door hun kerk worden opgelegd. Mensen die niet in God geloven zien vaak alleen de regels die christenen ‘moeten’ volgen en niet de vrijheid die het geloof hen biedt. Alsof christenen gebonden zijn door het geloof terwijl mensen die niet geloven ‘vrij’ zijn. Als je het mij vraagt: echte vrijheid komt in volledig vertrouwen op Jezus Christus. Paulus schrijft dat zo in de brief aan christenen die destijds woonden in Galatië: ‘Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen’ (Gal. 5:1). Wij hebben als gelovigen een basis voor ons leven in de 10 geboden. De eerste vier geboden bepalen onze relatie met God. De overige geboden zorgen dat wij als samenleving goed kunnen functioneren. De principes van deze geboden zijn ook terug te vinden in onze huidige wetgeving. Het gaat om regels die door mensen die niet in God geloven gelukkig ook meestal worden nageleefd, gerespecteerd en verdedigd. Het jezelf houden aan deze voorschriften levert een goede levensstijl op die mensen vrijheid geeft (zie Jacobus 1:25). Echte vrijheid wordt bepaald door de grenzen van die vrijheid, het betekent niet dat je alles kan doen wat je maar wilt. Christenen streven ernaar om te leven in de vrijheid die het geloof geeft, in navolging van Christus. Dit gebeurt met veel vallen en opstaan. Ook wij maken fouten, maar we geloven dat God ons zal helpen en dat we ons ook op dit punt verder kunnen ontwikkelen.

Freedom is the word for…
Ik ben het niet eens met Janis Joplin. Freedom is the word for everything to gain. Maar dan dient die vrijheid volgens mij volledig gefundeerd te zijn in Jezus Christus. In het boekje Vrijheid vertellen zeven mensen, in woord en beeld, over deze fundering die echte vrijheid geeft en wat dit betekent in hun persoonlijk leven. Uit hun passie voor God en zijn Woord willen zij dat graag delen met anderen. Geloven geeft echte vrijheid. Vrijheid om uit te delen en andere mensen bekend te maken met het geloof.

Iedereen kan één gratis exemplaar van VRIJHEID bestellen via deze link. Het boekje kan ook online gelezen worden. Extra boekjes zijn te bestellen tegen de kostprijs van €1,50 plus portokosten. Jan de Lange, schrijver van dit gastblog, is hoofd administratie bij Ark Mission / Ark Media Eén van de auteurs, Leonie de Beer, was te gast in Café Tinto. Haar verhaal vertelde ze aan Alinda Bol. Je kunt het gesprek hieronder bekijken.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s