Justin Lee te gast bij Zinvloed

DSC_5348Op het moment van schrijven is er nog niets terug te zien op de website van Zinvloed, maar graag geef ik jullie hier op mijn eigen webplekje wat persoonlijke indrukken van de bijeenkomst afgelopen vrijdag in Utrecht. Justin Lee, auteur van het bij Ark Media verschenen boek Verscheurd werd door Herman Wegter geïnterviewd over de moeite die gelovige homoseksuelen vaak ervaren bij hun coming out in christelijke context.

Lichaam

Na afloop van de drukbezochte bijeenkomst in Ottone sprak ik met een jonge vrouw. Zij maakte vrijwel direct kenbaar dat zij niet gelovig was – en dat ook nóóit zou worden. Ik merkte dat zij de discussie over acceptatie van homoseksualiteit in christelijke kring merkwaardig vond. En ik begrijp dat als je zelf geen onderdeel uitmaakt van deze subcultuur – dit alles lijkt op een bizar achterhoedegevecht. Een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau maakt duidelijk dat juist in behoudend christelijke kring de acceptatie van homoseksualiteit laag te noemen is. Ik denk daarom dat deze discussie op een open en respectvolle wijze door christenen zelf gevoerd moet worden. De afwijzende houding van velen betekent dat veel homoseksuelen zich nog niet welkom / aanvaard voelen in orthodoxe en evangelische kringen en dat zij de verscheurdheid die Justin Lee zo pijnlijk eerlijk in zijn boek beschrijft, ook in hun eigen leven en omgeving ervaren. De tekst die tijdens de bijeenkomst op het scherm verscheen – zie afbeelding – sprak mij zeer aan. We moeten de pijn voelen die andere gelovigen ervaren wanneer zij zich uitgesloten voelen van het Lichaam van Christus.

ZINVLOED DSC_5350Verzoenend

De toon van het boek, maar ook die van het gesprek bij Zinvloed, is open, vriendelijk en verzoenend. Justin Lee ervaart nu zelf nog de afwijzing in sommige kringen (hij gaat niet meer naar zijn ‘oude kerk’), maar zelf was hij ooit ook heel uitgesproken in zijn afwijzing van homoseksualiteit. Hij begrijpt dus waar de moeite vandaan komt. Ook hij is opgevoed met de opvatting dat homoseksualiteit een ‘zondige keuze’ is en met het idee dat je daar op therapeutische wijze van ‘genezen’ kunt worden. In zijn boek maakt hij duidelijk dat er geen sprake is van een keuze en dat therapie net zo onzinnig is als pogingen om van linkshandigen rechtshandigen te maken. Hij heeft de bijbelgedeelten die – naar men vaak meent – over homoseksualiteit gaan bestudeerd en gaat in zijn boek eerlijk in op de betekenis en interpretaties van deze verhalen en teksten. Hij toont begrip voor homoseksuele medegelovigen die op basis van hun interpretatie van de Bijbel zelf de keuze maken om celibatair te leven, maar deelt hun opvatting persoonlijk niet. Dat roept – zo heb ik gemerkt – onbegrip en soms verontwaardiging op bij mensen die menen dat celibatair leven ongewenst of onrealistisch is (je onderdrukt je seksualiteit), maar ik geloof dat er op dit punt eveneens respect voor verschillende overtuigingen moet zijn. Ook Justin Lee heeft deze mening: een ieder moet op dit punt zijn overtuiging en geweten volgen.

Merkwaardig

VerscheurdFeitelijk is het wat apart dat we het boek en de presentatie van een Amerikaanse homoseksuele christen nodig hebben om dit gesprek in orthodoxe en evangelische kringen aan te gaan, maar als uitgever van dit boek sta ik achter deze keuze. Justin Lee heeft gewoon een heel goed, persoonlijk en toegankelijk boek geschreven dat niet kort door de bocht gaat en oprecht probeert om mensen dichterbij elkaar en dichterbij God te brengen. Dat laatste is waarschijnlijk weer heel ‘merkwaardig’ voor personen die totaal geen boodschap hebben aan God of de kerk… maar het is essentieel voor mensen die een christelijke geloofsovertuiging hebben en die juist grote waarde hechten aan dit persoonlijke geloof. Wanneer zij homosekuseel, biseksueel of transgender zijn, mag niet verwacht worden dat zij hun geloof afzweren om het kennelijke acceptatieprobleem van anderen op te lossen. De vraag is eerder: kunnen gelovigen de boodschap van verzoening en acceptatie in praktijk brengen en weten zij liefdevol om te gaan met verschillen – ook op dit vlak?

Website

Naast het boek is er een website voor gelovigen die met elkaar in gesprek willen over christelijke geloof en seksuele diversiteit. Ik was blij met de reacties die ik van mensen kreeg (zoals een gelovige moeder die de coming out van haar eveneens gelovige zoon net had meegemaakt) en met de mogelijkheid om hen door te kunnen verwijzen naar de website. Ook ben ik blij met de groep mensen die zich voor deze online ontmoetings- en informatieplek inzet en ik hoop dat dit initiatief, naast het boek, veel mensen zal ondersteunen en bemoedigen. Herman Wegter heeft het gesprek en het Q&A-gedeelte uitstekend geleid en ik heb ook genoten van het Veemdelingencollectief. Van hun boek/cd Niemandsland geniet ik nu ook na -van harte aanbevolen!

3 gedachten over “Justin Lee te gast bij Zinvloed

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s