Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen… Achtergronden van het Pinksterfeest

Dat zal dus nooit gebeuren. Het Paasfeest wordt niet op een vaste datum gevierd, maar het Pinksterfeest beweegt mee – steeds met een tussenliggende periode van 50 dagen. Voor Preek door de week van de Meerkerk schreef ik twee overdenkingen over de betekenis van Pinksteren. Het is informatie die je ook met wat Google-zoeken zelf op internet kan vinden, maar ik heb het voor het gemak in twee stukken samengevat met elk exact 400 woorden (ik probeer altijd exact op dit aantal uit te komen – het dwingt me om ‘to the point’ te zijn en keuzes te maken).

Het Pinksterfeest is voor christenen het feest van de komst van de Heilige Geest (dat is de ‘onzichtbare kracht van God die gelovigen inspireert en aanvuurt’). Je kunt ook zeggen dat het Pinksterfeest ‘de geboorte van de kerk’ markeert. Voor mensen die niet bekend zijn met de christelijke traditie zal dit wel een ‘vaag feest’ blijven – maar twee vrije dagen roepen weinig protest op en als je er wat moeite voor doet leer je wat interessante dingen over de joodse en christelijke cultuur en over het geloof dat voor zoveel mensen hoop- en richtinggevend is.

In mijn korte studies kijk ik naar oorspronkelijke joodse feesten die (volgens christenen) hun vervulling gekregen hebben in Pasen en Pinksteren. Wat werd (en wordt) er tijdens die joodse feesten gevierd en herdacht en hoe werkt dit door in ‘ons’ Pasen en Pinksteren?

Uiteraard is er veel meer over te zeggen – en googelen en vragen staat vrij – maar voor wie het interessant vindt:

Verplicht feestvieren

Een nieuw hart en een nieuwe geest

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s