Meesterwerk – de nieuwe John Ortberg is binnen…

MeesterwerkVeranderen om werkelijk jezelf te worden

John Ortberg heeft opnieuw een prachtig, bemoedigend én uitdagend boek geschreven: MEESTERWERK. De Amerikaanse voorganger en bestsellerauteur komt niet met eenvoudige ‘snelle oplossingen’ maar staat met twee benen in de praktijk van het leven. Zijn pastorale ervaring gaat samen met een goed gevoel voor humor, zijn boeken hebben altijd diepgang en hij heeft steeds een aangename toon die de lezer helpt omhoog te kijken en aangemoedigd op de weg van het geloof door te gaan.

The Me I Want To Be

In het Engels heet zijn meest recente uitgave ‘The Me I Want to Be’. In vertaling is daar maar niet ‘De mij die ik wil zijn’ of iets dergelijks van gemaakt – in onze taal klinkt dat niet zo sterk… maar is voor de passende titel ‘Meesterwerk’ gekozen. Dat is namelijk een van de belangrijke inzichten die Ortberg zijn lezers wil doorgeven: we zijn werk in uitvoering en de Meester zelf is bezig om met ons tot zijn doel te komen. Die boodschap bewaart ons voor al te veel stress en frustratie, want ‘aan jezelf werken’ klinkt goed maar het valt nog niet mee om ‘de best mogelijke versie van jezelf’ te worden.

Onbegonnen werk

In elke relatie is er de valkuil van ‘de ander te willen veranderen’. Dat geldt ook in onze relatie met God, onze Schepper. Het is onbegonnen werk om God te veranderen naar ons gewenste beeld (misschien verandert ons godsbeeld daarmee wel, maar dat zegt niets over de onveranderlijke God!) maar het is een Meesterwerk om God zijn werk te laten doen in jouw leven. Maar wat gaat er dan gebeuren? Gaan we dan allemaal veranderen door onze eigenheid te verliezen? Natuurlijk niet! God is een Vader en als goede vader ben je juist blij met het unieke karakter en de bijzondere talenten en eigenschappen van elk van je kinderen. Maar een goede opvoeder wil wel dat nare karaktertrekjes verdwijnen, dat een kind stabiel en verstandig wordt en dat het daarbij het beste uit zichzelf naar boven haalt. Bij God is dat niet anders.

Gods beste versie van jou

Ortberg maakt duidelijk dat God van ieder van ons houdt met de unieke persoonlijkheid die Hij ons elk afzonderlijk gegeven heeft. Aan die individualiteit wil Hij niets veranderen, aan de manier waarop we voortdurend tegen onze tekortkomingen aan lopen wél! De auteur heeft ruim 300 pagina’s nodig om zijn lezers inzicht en aanmoediging door te geven, de korte tekst die ik hier schrijf kan natuurlijk geen goede samenvatting geven van al die kennis en wijsheid. De tekst die hieronder volgt geeft wel een goede voorproef van de aangename schrijfstijl en praktische benadering van Ortberg – pakkend van begin tot eind en geschreven vanuit een echt verlangen om volgelingen van Jezus verder op weg te helpen.

‘Gods beste versie van jou’ is de subtitel die ‘Meesterwerk’ heeft meegekregen. Wat mooi om met al onze gebrokenheid, onvolkomenheden en menselijke tekort dichtbij het hart van onze Vader gebracht te worden, zodat Hij vol liefde aan ons kan werken om ons te volmaken naar het patroon van zijn geliefde Zoon. Met behoud van onze unieke eigenheid en persoonlijkheid – dat natuurlijk wél!

Jij bent niet jouw handwerk; jouw leven is niet jouw project. Jouw leven is Gods project. God heeft je bedacht en Hij weet hoe jij bedoeld bent. Hij heeft heel veel goede werken voor je klaarliggen, maar dat zijn niet de to-dolijstjes die wij zo graag aan onze partner of werknemers geven. Het zijn richtingaanwijzers naar je echte zelf.
Je ‘geestelijk leven’ is niet beperkt tot bepaalde godsdienstige activiteiten waar je je mee bezighoudt. Het is het ontvangen van de kracht van de Geest van God om de persoon te worden die God in gedachten had toen Hij jou schiep – zijn maaksel.

God heeft je geschapen om tot bloei te komen – om leven te ontvangen van buiten jezelf, dat je van innerlijke levenslust voorziet en je tot zegen maakt voor iedereen om je heen. Bloei is Gods geschenk en Gods plan, en wanneer je tot bloei komt, ben je in harmonie met God, andere mensen, de schepping en jezelf. Bloei is niet af te meten aan uiterlijke tekenen als inkomen, bezit of aantrekkelijkheid. Het betekent dat je de persoon wordt die Hij in gedachten had toen Hij je schiep.*

* MEESTERWERK – John Ortberg, © Ark Media 2015, pag. 15.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s