Anton Corbijn – fotografie die in het museum hoort

885523_10153286767692118_4965701220838251113_oGisteren voor de eerste keer (tweede keer volgt binnenkort!) de dubbelexpositie gezien van het werk van de wereldberoemde Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. Ja, van die grofkorrelige zwart-wit foto’s van U2 – daar denk ik ook direct aan – maar er is nog wel iets meer te zeggen en te zien! Gisteren een leuke dag gehad in het gezelschap van een dame die ook van fotografie houdt en volgende keer met een heer die hetzelfde enthousiasme deelt maar een te volle agenda heeft voor doordeweekse afspraken. De dubbelexpositie is te zien in Den Haag – in twee musea die naast elkaar liggen: het Gemeentemuseum en het Fotomuseum.

Tijdloos werk

Ik begreep dat Corbijn zelf graag wilde dat zijn werk ook in het Gemeentemuseum zou komen en niet ‘alleen’ in het Fotomuseum. Zo te zien heeft hij eigenhandig de bijschriften bij zijn portretten op de muren gekrabbeld – maar veel van de geportretteerden zijn zo beroemd dat je hen ook zo wel in één oogopslag kunt herkennen. Maar het is natuurlijk ook interessant om te weten waar en wanneer de foto’s gemaakt zijn. Daarbij valt direct op hoe tijdloos het werk van Corbijn is. Uiteraard door zijn keuze voor zwart wit met hoog contrast en mooie korrel (overwegend – er hangt ook kleurrijker werk), maar het heeft ook te maken met de wijze waarop en de setting waarin Corbijn zijn modellen vastlegt. De foto’s hebben bijna allemaal iets ‘iconisch’ en ik denk echt dat deze fotograaf een Hollandse meester van deze tijd is. Iedereen kan een zwart-wit foto maken, maar bij deze beelden word je echt stilgezet en je moet er oog in oog mee staan om de foto’s te ervaren. Daarom: als je nog tijd, geld (en of een museumjaarkaart) hebt… Ga naar die musea en maak er een leuke dag Den Haag en Scheveningen van. Tot 21 juni zijn beide exposities nog te zien – wacht niet te lang!

Op de foto boven – als beeldverslag van dit inspirerende bezoek – door de deur van het museum (en mijn reflectie) fotografe Louise van Gend die haar eigen indrukken van deze exposities op haar blog heeft weergegeven. 

DSC_6260 Corbijn

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s