De gevonden vader

Nee, niet weer de verloren zoon. Dat verhaal heb ik al tienduizend keer gehoord en ik weet hoe het afloopt. Kunnen we het niet over iets anders hebben?

Vooruit dan maar. We gaan hier even stilstaan bij de gevonden Vader. Hij was ooit het vertrekpunt voor de zoon die het avontuur en de vrijheid zocht. Hij was degene die de jongen verwekt had, hij had hem in zijn vaderarmen gesloten en hem geholpen bij zijn eerste stappen. Hij had hem op schoot gehad en hem brood te eten gegeven. De vader had zijn kind met blijdschap ontvangen, het leven was niet compleet zonder zijn stem in zijn oren, zonder zijn voetstappen over de vloer.

Hij had zijn kind met pijn in het hart laten gaan. Neem mee wat je nodig hebt, ik hoop dat je het geluk vindt, maar ik vrees dat je het juist kwijtraakt. Maar ga! Maak je eigen fouten, leer je eigen lessen. Hij was de vader die te vertrouwd geworden was. Te gewoon. Te vervelend ook – met al die huisregels en goed bedoelde adviezen van hem.

De zoon vertrok om zijn eigen toekomst samen te stellen. Hij vond zichzelf wijs en sterk genoeg om de regie over zijn eigen leven over te nemen. De vader zag hem gaan, in de stille hoop hem ooit weer terug te zien.

Nooit heb je ervoor gekozen geboren te worden. De Vader ook niet, maar hij was er altijd al. Hij wilde zijn rijkdom delen en zijn liefde doorgeven. En vanuit dat verlangen werd je tot leven gewekt. Ja, het gaat nu over jou: zoon, dochter. Hij wist vooraf dat het geen eenvoudig leven zou zijn, maar alles wat hij bezat wilde hij je toevertrouwen. Het was hem nooit te doen om spullen of geld – hij wilde dat je bij hem was en het leven met hem zou delen.

Als je bent weggelopen, niet letterlijk misschien, maar in overdrachtelijke zin… ga dan terug. Wees niet bang voor slaag of een donderpreek. Stel je in op een feest met de mooiste kleren, de beste wijn en een vorstelijk maal. Welkom thuis.

Je weet pas wat je mist als je het bent kwijtgeraakt.

Mijn jongen, jij bent altijd bij me, en alles wat van mij is, is van jou. (Lucas 15:31)

Geschreven voor Preek door de Week van de Meerkerk

Foto Paul Abspoel, beeld Karel Gomes (bijbelse beeldentuin Hoofddorp).

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s