Jolanda op Kos (03) “We zagen dat de sfeer onder de vluchtelingen vandaag totaal anders was”

IMG_667005.09.15

Vanmorgen splitste het team in 2 groepen. 3 personen gingen naar het strand om te kijken of er bootjes aangekomen waren, de andere 3 bleven slapen. Zo sparen we onze krachten een beetje. Op het strand kwam niemand aan vanmorgen, maar een stuk verderop was laat in de avond een groep Pakistani’s aangekomen die op het strand hadden overnacht en ’s morgens vroeg waren gaan lopen in de richting van het politiebureau. Uiteindelijk hebben we hen water en wat te eten gegeven om hen vervolgens door te laten lopen.

Nadat we opnieuw 1500 flessen water hadden ingeladen gingen we op weg richting het politiebureau. We wisten niet wat we zagen. Ik ga elke dag naar de binnenplaats van het politiebureau waar het normaal een chaos is van wachtende mensen. Nu was er een team van de UN die daar rondliep en mondjesmaat mensen binnen liet en de rest buiten liet wachten. Het was nu veel beter gestructureerd. Het papierwerk ging zo vele malen sneller, wat broodnodig was. Buiten wisten we helemaal niet wat we zagen toen er toiletten en zelfs douches werden geplaatst. We hoorden dat ook bij het Syrische kamp 10 wc’s en douches kwamen. Zodra het water is aangesloten kunnen ze in gebruik worden genomen.

De sfeer van vandaag was vanmorgen totaal ontspannen, de vluchtelingen zagen de veranderingen en kregen duidelijk hoop. De politie was ontspannen en voor het eerst kon ik ze zelfs complimenteren, bedanken en een geintje met ze maken. In alle rust konden we water uitdelen en met de mensen praten. Ik zag de man die gisteren de ruzie had gemaakt en we hebben een tijd met elkaar gepraat. Op zijn initiatief wilde hij zelfs met me op de foto (zie blog van gisteren om hier de humor van in te zien).

Inmiddels is er door een groep hooggeplaatste Grieken contact met ons opgenomen en heb ik vanmiddag een aantal gesprekken met hen gevoerd. Als organisatie zijn we maar klein en je zou dan verwachten dat ze zouden praten met Rode Kruis of UN of Artsen zonder Grenzen. Maar nee, ze kozen ons uit omdat wij aandacht en zorg voor de mensen hadden en tijd namen om met hen te praten. Ze hadden gezien hoe we werkten en wilden daarom van ons weten wat er nodig is/was. Ik vond dit een heel groot compliment. Deze mensen zijn betrokken bij hun eiland en bij wat er gebeurt en inmiddels hebben we al veel ideeën uitgewisseld. Het bezoek van Frans Timmermans heeft dus veel in gang gezet, en wij zijn daar ontzettend blij mee, we zagen dat de sfeer onder de vluchtelingen vandaag totaal anders was.

Tot vanmiddag. We hadden besloten om slippers uit te delen die we gekregen hadden, samen met sinaasappels en wortelen (dat doen we regelmatig voor de vitaminen en dat wordt erg gewaardeerd). We waren met een flinke groep aan de slag en probeerden wat orde in de chaos te scheppen. Het lukte ons zelfs om rijen te vormen om e.e.a. iets beter te laten verlopen (normaal gesproken worden we belaagd als we iets uitdelen). Het duurde even en we begonnen uit te delen. Op een gegeven moment scandeerde één Syriër van alles naar een groep Pakistanen die er ook waren waardoor de sfeer in een keer omsloeg en er over en weer irritaties ontstonden. We probeerden de boel te sussen maar deze persoon wílde dat het uit de hand liep. Hij liep even weg en kwam terug met een groep met tentstokken en boomtakken. Dit was het moment dat we besloten daar zo snel mogelijk te vertrekken. We kunnen alleen vanuit een veilige situatie werken en dit was niet oké. We hadden dit niet eerder meegemaakt en konden niets anders doen dan stoppen.

Uiteindelijk zijn een aantal van ons naar een kleinere locatie gegaan waar we in alle rust hebben kunnen uitdelen en de mensen daar erg blij waren met de schoenen/slippers aan hun voeten en de sinaasappels.

Vanavond gaan we de dag van morgen bespreken. Dat wordt een belangrijke dag waar ik nog niet veel over kan zeggen, morgenavond dus meer!

(Paul: Wil je dit werk steunen? Hier lees je meer.)

Foto's Kos 015

2 gedachten over “Jolanda op Kos (03) “We zagen dat de sfeer onder de vluchtelingen vandaag totaal anders was”

  1. Jolanda, wat geweldig om deze positieve berichten te horen over de UN. Wat een gebedsverhoring!! Heel veel zegen voor de komende dagen. Denk aan je en bid voor je. Gudy

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s