Angelique Bos op Lesbos (02) > ‘Opdracht om Lesbos schoon te vegen’

07.10.15 [ gastblog Angelique Bos ]

angbos04De eerste paar dagen is het hier mega-druk. De ene na de andere afgeladen rubberboot komt aan land. Mensen juichen, klappen, zingen of vallen ons huilend in de armen. ‘We are safe!’ Met mijn autootje cross ik over de bergweggetjes om de vrouwen, kinderen en oudere mensen naar de bus te brengen, die hen naar het kamp OXY brengt. De mannen lopen.

Er zijn onvoldoende bussen om al deze vluchtelingen dezelfde dag nog naar de kampen in Mytilini te brengen. Daarnaast zijn de kampen daar inmiddels ook vol. Veel mensen overnachten in kamp OXY. Er staan drie tenten, maar dat is volstrekt onvoldoende. Honderden mensen slapen buiten op straat. Op maandagmiddag rijden de bussen af en aan. Diezelfde avond is het hele OXY kamp leeg. Er komen geen boten meer binnen en ook de volgende dag zijn er geen vluchtelingen die aan land komen. Op de straten en stranden wordt grote opruiming gehouden. Wat is er aan de hand?

Zo kreeg de Oostenrijkse afvaardiging in plaats van een chaotisch en mensonterend tafereel nu een ‘normale’ blik op de haven van Mytilini te zien.

ANP
ANP

Ik laat me vertellen dat de Griekse premier Tsipras het eiland bezoekt. Hij heeft de opdracht gegeven om Lesbos ‘schoon te vegen’. Voor een ontmoeting tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en de Oostenrijkse premier Werner Faymann zijn duizenden vluchtelingen naar het vasteland gebracht zodat Faymann tijdens het diplomatieke bezoek niet wordt afgeleid door de Griekse ‘toestanden’. Zo kreeg de Oostenrijkse afvaardiging in plaats van een chaotisch en mensonterend tafereel nu een ‘normale’ blik op de haven van Mytilini te zien. Zo’n 7377 vluchtelingen uit onder meer Syrië, Irak, Afghanistan en Pakistan werden met vier boten voor de gelegenheid verscheept (op andere dagen gaat er één boot per dag). Voor de kust van Turkije en Lesbos wordt druk gepatrouilleerd. Die dag komt er geen boot met vluchtelingen aan land. De vrijwilligers hebben tijd om het kamp schoon te maken en genieten van hun vrije middag. De volgende morgen komen de eerste boten om 6.00 uur weer binnen. Langs de kust hangen posters: ‘Thank you for the day off, Mr.Tsipras!’

angbos06

Een gedachte over “Angelique Bos op Lesbos (02) > ‘Opdracht om Lesbos schoon te vegen’

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s