Angelique Bos op Lesbos (03) > “Als een boot over probeert te steken wordt er met waterkanonnen op hen geschoten”

16.10.2015 [ gastblog Angelique Bos ]

angbos08 Er wordt door de Europese Unie naar een oplossing gezocht voor het vluchtelingenprobleem in Europa. Turkije moet zijn grenzen beter gaan bewaken. Gezamenlijke patrouilles met de Griekse kustwacht, onder leiding van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex, moeten daarbij helpen. Boten die worden onderschept worden terug naar Turkije geleid. De Syrische vluchtelingen moeten daar blijven. De Europese Unie geeft in ruil geld voor de bouw van zes nieuwe opvangkampen. Twee dagen lang komen er overdag maar weinig boten binnen. Oorzaak: er wordt druk gepatrouilleerd voor de kust van Turkije. Als een boot over probeert te steken wordt er met waterkanonnen op hen geschoten. Ook worden er boten door de patrouilleboten terug naar land gesleept. Maar waar een wil is, is een weg. Zodra het donker is, zetten de smokkelaars de vluchtelingen weer in de boten.

angbos07De hele avond en nacht is het druk. De volgende dag komt er op het rooster voor de vrijwilligers een shift bij: de nachtdienst van 24.00 – 7.00 uur. Sommige vluchtelingen vertellen ons dat ze de overtocht in het donker niet aandurfden. Maar ze hadden geen keus. Met het geweer op hen gericht werden ze gedwongen in de boot te stappen. En dan te bedenken dat de meeste vluchtelingen niet kunnen zwemmen en zelfs nog nooit de zee hebben gezien.

Dit was waarschijnlijk niet gebeurd als deze mensen overdag hadden kunnen oversteken.

Maandagavond gaat het mis. De kustwacht vaart met grote snelheid uit. Er is een boot gekapseisd. Even later worden we gebeld. Een baby van 10 maanden lijkt het niet te redden. Ik ren naar het kamp in de haven waar op dat moment een dokter aanwezig is en vertel hem wat er aan de hand is. Hij rent met me mee. Als de kustwacht aanmeert, wordt het jongetje aan de arts gegeven. Die begint meteen met reanimeren. Een Nederlandse verpleegkundige springt bij. Ik haal een deken om het drijfnatte jongetje toe te dekken. De moeder zit huilend naast me met een peuter van twee. Na dertig minuten reanimeren komt de ambulance. Even later horen we dat het jongetje is overleden. De arts en alle vrijwilligers zijn aangeslagen. Dit was waarschijnlijk niet gebeurd als deze mensen overdag hadden kunnen oversteken. En waarom vaart er nog steeds geen arts of verpleegkundige mee op de boot van de kustwacht? Nu kon men pas na 10-15 minuten beginnen met reanimeren.

angbos09De volgende dag besluit ik naar de politie te gaan om dit probleem aan te kaarten. ‘We zijn er mee bezig, maar wachten op toestemming,’ is het antwoord. Ik zucht. Er zijn hier verschillende artsen en verpleegkundigen die graag mee willen op de boot van de kustwacht. Al die regels…

Iedereen is aangeslagen en huilt.

angbos10 cropNa drie dagen is er nog steeds geen toestemming. Die dag gaat het weer mis. Er is een boot in nood. Dit keer geen rubberboot, maar een houten boot met een cabine. Als de kustwacht de haven in komt heerst er grote paniek. Veel mensen missen een familielid of vriend en vertellen dat diegene die in de cabine zaten er niet uit konden. Er komt een tweede boot van de kustwacht binnen. Een aantal familieleden en vrienden wordt herenigd, maar er zijn zeven mensen verdronken. Twee ouders zijn ontroostbaar. Drie van hun vier kinderen hebben de overtocht niet overleefd. Iedereen is aangeslagen en huilt. Weggevlucht voor een oorlog om je kinderen in veiligheid te brengen. This is your worst nightmare…

PS De laatste foto is bijgesneden omdat het in onze ogen om een te schokkend beeld gaat. Een duiker haalt een verdronken kind uit de branding – we laten alleen een stukje voet / onderbeen van het kind zien. Dit is de realiteit vandaag aan de Europese buitengrenzen. (Paul)

2 gedachten over “Angelique Bos op Lesbos (03) > “Als een boot over probeert te steken wordt er met waterkanonnen op hen geschoten”

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s