Angelique Bos op Lesbos (05) > “De vluchtelingen weten dat de grenzen dicht gaan en de winter staat voor de deur. Het is nu of nooit.”

24.1.2015 [ gastblog Angelique Bos ] 
angbos13Vanaf woensdag is het weer omgeslagen. De regen valt met bakken uit de hemel. Er staat een stevige wind. Vanwege het slechte weer horen we dat een enkeltje Turkije-Lesbos nu in de aanbieding is: van € 1100,- voor € 600,-. Maar wie stapt er met dit hondenweer met zijn gezin in een rubberboot? Dat is vragen om problemen. Toch kom en er die dag enkele boten aan. De vluchtelingen weten dat de grenzen dicht gaan en de winter staat voor de deur. Het is nu of nooit. Maar we horen ook andere verhalen. Als we aan de migranten vragen waarom ze met dit weer overgestoken zijn, is hun antwoord helder en duidelijk. ‘They made us! When we saw the boat, we didn’t want to go, but we had no choice. The maffia beat us, put a gun at us and shout: ‘In the boat! Now!’ Deze verhalen zijn niet nieuw voor ons. Aan de migranten wordt verteld dat ze met een groot schip naar Griekenland zullen varen. Maar bij aankomst op het strand, blijkt dit alles behalve een groot schip te zijn.

angbos14Ook ik, nuchtere Hollander, heb regelmatig een brok in mijn keel of veeg de tranen uit mijn ogen. Wat een ellende.

De kustwacht vaart die dag verschillende malen uit om drenkelingen uit het water te vissen. Drijfnat komen de mensen in de haven aan. Een aantal van hen valt ons huilend in de armen of geeft ons een drijfnat pakketje… hun baby. Ook ik, nuchtere Hollander, heb regelmatig een brok in mijn keel of veeg de tranen uit mijn ogen. Wat een ellende. We wikkelen de drenkelingen in emergency blankets, geven hen droge kleding en wat te eten. De meeste van hen denken, dat ze nu het zwaarste en moeilijkste d eel van hun reis erop hebben zitten. Ze zijn nu immers veilig in Europa. Voorzichtig proberen we hen uit te leggen, dat ze niet overal op deze manier worden verwelkomd.

angbos16Kamp Moria Nadat de migranten in het kamp in Molyvos zijn opgevangen worden ze naar het kamp in Moria gebracht. Dit is het kamp waar de mensen zich kunnen laten registreren. Als ze geregistreerd zijn mogen ze met de boot naar Athene. Kamp Moria zit echter tjokvol.

Als de omstandigheden niet verbeteren, verwacht men dat er binnen korte tijd allerlei ziektes zullen uitbreken en mensen zullen overlijden.

Er is plaats voor 700 migranten. Meer dan duizend mensen staan in de stromende regen voor het hek te wachten tot ze naar binnen mogen. Kinderen, zwangere vrouwen, oude mensen staan uren tot hun enkels in de modder. Van enige organisatie of zelfs maar een rij is geen sprake, zodat er elke keer als het hek heel even opengaat gedrang ontstaat. De Griekse oproerpolitie probeert de menigte nu en dan met wapenstokken en traangas in bedwang te houden.

angbos15Buiten kamp Moria krijgen de mensen één keer per dag te eten. De sanitaire voorzieningen zijn slecht. Er is onvoldoende ruimte om iedereen een droog plekje te kunnen bieden. Sommige mensen raken onderkoeld en ziek. Als de omstandigheden niet verbeteren, verwacht men dat er binnen korte tijd allerlei ziektes zullen uitbreken en mensen zullen overlijden. Vanwege de barre omstandigheden besluiten we die dag de vluchtelingen een dag langer in het kamp in Molyvos te houden.

angbos17Ons doorgangskamp zit ook tjokvol, maar ze krijgen hier in ieder geval eten en hebben een droge plek om te slapen. Langer dan één of twee dagen kunnen ze hier echter niet blijven. De lokale autoriteiten willen niet dat dit een vast kamp wordt. Morgen breekt er een nieuwe dag aan en moeten ze toch met de bus naar Moria. Dat voelt wrang. Wij proberen ze zo goed en zo kwaad als het kan een soort welkom te geven. Maar tegelijkertijd weet je wat voor drama ze nog te wachten staat. Eerst in Moria, en dan in de rest van Europa.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s