Ik ben het maar

Hallo, ik ben Paul Abspoel. Welkom op mijn blog. Leuk dat je langskomt, nog leuker als je even blijft rondhangen en bijzonder aardig wanneer je een comment achterlaat. Meer weten? Dan moet je maar even googelen of prikkelende vragen mailen… abspoel at gmail dot com

Wie schrijft… die blijft schrijven!
Nou ja, voor mij geldt dat in elk geval. Ik schrijf al vanaf het moment dat ik een pen kan vasthouden. Op de lagere school mocht ik mijn teksten voor het eerst met een echte typemachine op papier hameren en sindsdien ben ik niet meer opgehouden.

Ik schrijf beroepsmatig en ik schrijf als liefhebberij vanuit een innerlijke drang. Dezelfde drang die me ertoe aanzet om te praten, te bloggen, te communiceren, te leven en te genieten! Schrijven kan eenzaam werk zijn, maar ik vind het vooral leuk en ik houd ervan om er iets interactiefs van te maken. Dus: schrijf eens wat terug en/of laat eens een comment achter.

In 2006 schreef ik het boekje Vorm mij – dat is inmiddels uitverkocht, maar het kan nog ergens in een boekhandel rondslingeren, ik sluit niets uit. Bij dit boekje is een gelijknamige CD gemaakt waar een paar christelijke artiesten aan hebben meegewerkt. Ik heb er een blogpost over geschreven die je hier kunt lezen. Ik schreef ook een serie van 6 wensboekjes met bijbelteksten, gebeden en gedachten (zie foto onder).

De boeken waar ik het meest recent aan meegewerkt heb zijn: Breedbeeld (een jongerendagboek) en Elke dag op weg (een dagboek voor navolgers van Jezus). De tijdloze kalender Een jaar door de Psalmen is ook van mijn hand. Dat wil zeggen, niet de Psalmen – dat zou iets te veel eer zijn – maar ik ben wel verantwoordelijk voor de tekstselectie en ik heb 365 korte gebeden voor deze kalender geschreven.

Ik blog hier in het Nederlands, maar ik blog ook in het Engels op deze plek. Daarnaast heb ik een serie zogenaamde Oppeppers online staan die ik nog eens wil uitgeven in de een of andere vorm. Ook een verzameling Reflecties met overdenkingen en gebeden bij het evangelie van Johannes staat in de wachtrij voor uitgave in print.

Ik ben uitgever van beroep en ik werk bij Ark Media, een christelijke uitgeverij in Amsterdam. Na 9 jaren gewerkt te hebben in een technisch-commerciële omgeving (bij Bell & Howell, een internationaal bedrijf uit de VS), heb ik de overstap gemaakt naar het boekenvak. Nu ben ik al ruim 13 jaar werkzaam bij Ark Media (voorheen Ark Boeken).

En jazeker, ik heb voor die tijd ook nog wat jaartjes in de school- en collegebanken gezeten. Na de Havo heb ik de Evangelische Hogeschool in Amersfoort en de lerarenopleiding Geschiedenis en Nederlands aan de Hogeschool in Holland gedaan. Ik heb maar een maandje of zo voor de klas gestaan als invaller op een schippersinternaat te Amsterdam. Een volledige baan was er destijds niet in het onderwijs te krijgen, dus ik ben een geheel andere weg ingeslagen, namelijk die van marketingcommunicatie, publiciteit en media. Oh ja, ik heb tijdens mijn studie freelance artikeltjes en interviews geschreven voor het Haarlems Dagblad en ik heb copy writing gedaan. Goed voor de bijverdiensten, maar zeker ook voor de schrijfvaardigheid!

Op deze pagina kun je een overzichtje zien van boeken waar ik als auteur of vertaler bij betrokken ben geweest. Ik heb onder het pseudoniem Panda ook een aantal cadeauboekjes geschreven – o.a. twee boekjes met grappige illustraties van Betje. Koop ze gauw voordat ze helemaal op zijn en ze alleen nog als collector’s items tegen woekerprijzen kunnen worden aangeschaft! 🙂

Ik schreef – deels op basis van Vorm mij – een nieuw boek over het thema van de pottenbakker en de klei. Het boek heet Naar Zijn Beeld en het is nog volop verkrijgbaar bij de boekhandel. Mijn vorige boekje Psalmen to Go is uitgegeven in de serie Woorden voor onderweg – dit boekje is uitverkocht bij de uitgeverij, maar hier en daar nog wel in de boekhandel.

Mijn meest recente boek heet Jesus was a Fisherman’s Friend. Ik hoop dat je dit boek koopt en een frisse adem overhoudt aan het sterke spul dat er gratis bij zit. Maar bovenal hoop ik op een fris hoofd en een warm hart. Laat me maar weten wat je van mijn boeken vindt.

Mail maar naar abspoel at gmail dot com als je iets weten of meedelen wil.

Verder op wegwensboekjes

30 gedachten over “Ik ben het maar

 1. Paul,

  ik heb je nieuwe blog onlangs ontdekt, omdat je een paar keer op de mijne hebt gereageerd. zullen we allebei een linkje opnemen naar elkaars blogs, ik denk dat we wel aansluiten in een aantal opzichten?

  groet,

  peTer

 2. Hoi Paul, gaaf verhaal over Bart de Graaff!

  Ik vind jouw blog heel lezenswaardig en heb je gelinkt op de mijne. Zou je willen overwegen of je dat ook kunt doen van jouw kant?

  Een goede jaarwisseling!

  Gerard & Rebeca.

 3. Nou ik had je blog al gevonden. Ik geloof via Boele Ytsma:)
  Ik ben ondertussen lekker aan het rondneuzen op je blog.

  Bedankt nog voor je reactie op mijn blog.

  Gods zegen en Gods inspiratie toegewenst(voor het blijven schrijven van blogs)

  Groeten Arie

 4. Wat leuk om te zien wie je bent, wij verkopen die boekjes.
  En ik probeer de schoenen te tekenen. Ik heb de werkschoenen van mijn man voor de deur te staan, met leuke bloemetjes erin. Stille wille.
  Ook die geschenk boekjes zijn prachtig. Leuk om te weten. Ik ga er op letten wat we nog meer van je krijgen. Sietske

 5. In muziekuitvoeringen zeggen we: “minder is MEER! Ik vind deze nieuwe foto MEER uitstralen van het visionaire in jou. Verder vind ik het een MEERwaarde dat de kop van het nieuwe sjabloon druipt van de symboliek in de Haarlemmermeer 😉

 6. Beste Paul,

  Wigle stuurde je blog door n.a.v. de boodschap gisteren.Wat heb je het bijzonder vastgelegd … ontroerend.
  ‘k Had je graag even gesproken; ben nog steeds blij met het prachtige boek over Israël dat je ons toen gezonden hebt.

  Het is gisteravond goed gegaan; we voelden ons echt gedragen door gebeden ook die van Meerkerkers!
  En vanmorgen was het wel vreemd en dat zal ook wel even duren.
  ‘k Heb mijn pantoffel toch nog neergezet vannacht!
  Zegen voor jou en je familie en je arbeid.
  Hopelijk tot ziens!

  Henk Dik

  1. Beste Henk,
   Wat een verrassing dat je reageert op dit blog! Ik aarzelde of ik er over zou schrijven, maar bedacht dat je bij een preek ook veel persoonlijks publiek maakt en voelde me vrijer toen ik zag dat ook dat stuk uit Visie online te lezen is.
   Ik geloof zeker dat jullie verhaal een voorbeeld is voor anderen en belangrijke lessen en bemoedigingen bevat. Als moeilijkheden al zin hebben, dan is het misschien deze zin: mensen zien hoe je het kruis draagt dat God je te dragen gegeven heeft. Het kruis dragen is ook tot eer van God. Verder weet God wel aan wie Hij zijn mooiste kinderen toevertrouwt.
   Heel erg bedankt voor je reactie en veel geluk en wijsheid toegewenst voor jullie als gezin.
   Ik hoop je inderdaad een persoonlijk te ontmoeten. Die kans komt vast nog wel!
   Hartelijke groet,
   Paul

 7. Hoi Paul,

  Denise en ik zullen er zijn morgen! Wat een leuke blog en wat een drive bespeur ik bij je. Daar moesten we maar eens verder over praten.

  groet,

  Job

 8. Hoe kan ik hier op reageren Paul anders dan met één woord

  overdonderend…..

  Je staat ervoor en je gaat ervoor
  voor dat wat jou bezig houdt!

  Zonnige Groet,
  Marie-Bernadette

 9. Hoi Paul,

  Ik zit nu een hele avond op je blog artikeltjes te lezen. Bijbel Babes, Hunks, Arie Boomsma, WK voetbal etc. Het is allemaal erg prettig om te lezen. De relatie met God en Jezus, maar ook de dubbele moraal van christen. Erg mooi allemaal. Volgens mij is schrijven een van de cadeautjes die jij van God hebt gekregen. Laat er nog heel veel van zien, dan wordt het vast nog mooier.

  Ik heb Vrijspraak & Vrijplaats toegevoegd als link op mijn NL blog.

 10. Ha!

  Al een tijdje hang ik rond op je blog. Maar ik had nog niet je pagina over jezelf gelezen 🙂 Nu wel. leuk om je verder te leren kennen 😉

  Ik vermaak me prima hier op je blog, en wie weet lees ik ook nog wel eens een boek van je.

  Greetz,

  Harold

 11. Hé Harold, bedankt voor je comment. We ‘kennen’ elkaar van Twitter, toch? Volgende maand komt mijn nieuwe boek uit: ‘Naar Zijn Beeld’ – je ziet het misschien nog wel ergens liggen.
  Leuk dat je m’n blog leest, dan weet ik in ieder geval dat ik hier niet ins Blauen hinein zit te schrijven 😉

 12. Genoten van je blog over Taizé. Ik werd getriggerd door de titel: Venite Exultemus Domino. Nee, dat is geen toverspreuk van Harry Potter.
  Groet!

  1. Nou, ik ben het dus. En ik laat het bij de reacties die er nu staan. Als DS denkt dat ik met een aanval kom terwijl ik probeer hem te weerhouden van een gevaarlijke manier van denken, dan is dat zijn verantwoording. Ik wens hem het allerbeste toe, maar maak me zorgen over deze manier van schriftuitleg. Soms moet iemand even iets terugzeggen – al lijkt het erop dat hij niet bereid is echt te luisteren. Jammer.

 13. hoi paul,

  leuk dat je een blog over sonrise plaatst, leuk ook dat je anne-marie aan het woord laat, ze twijfelde eerst over deelname toen ik haar hiervoor benaderde, maar verwoord perfect haar gevoelens en wat sonrise voor de ‘wijk’ betekent en she did a good job

  bijzonder ook dat je juist in het jubileumjaar (een 10e sonrise in haarlem) dit blog plaatst, want God komt al 10 jaar lang heel dicht bij de mensen in haarlem, alleen hebben velen dat nog niet door

  ga zo door!
  arnold

 14. Hé Paul, ik volg je nog maar net. ‘k kwam je ‘tegen’ bij IJMnl en ik heb iets van je…het boekje: vorm mij…zoals klei in de hand van de pottenbakker… Ik kleide potjes op mn draaischijf terwijl ik bad…de foto’s in je boek vind ik zo mooi, ik hoop maar dat je deze foto’s zelf gemaakt hebt;) want van de teksten heb ik maar weinig gelezen…

  1. Hoi Elisa! Nee, de foto’s zijn gemaakt door Remco de Vries – destijds vormgever bij onze uitgeverij. Ze waren bedoeld als ‘voorbereiding’ maar werden zo goed dat we ze maar gewoon gebruikt hebben. Er is ook een cd gemaakt met dezelfde titel. Ken je die? En ik heb recent een ‘nieuwe versie’ geschreven: NAAR ZIJN BEELD. Wel lezen, hoor! 😉 Dank voor je reactie en misschien kom ik jou ook eens tegen?

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s