Robins mobieltjes – eigenzinnige studies voor opleiding Industrieel Ontwerp in Delft

Dit jaar is mijn zoon Robin (18) in Delft begonnen aan zijn studie Industrieel Ontwerp. Het lijkt erop dat hij daar helemaal in zijn element is, te oordelen naar zijn enthousiasme en de dingen die hij me laat zien. Ik mocht een paar ontwerpen voor mobieltjes online zetten. Het gaat om een opdracht voor het vak Design Experience. Ik zet hieronder wat plaatjes van ontwerpen die gemaakt zijn aan de hand van een aantal instructies.  Als uitgangspunt voor het ontwerp koos Robin een bestaand mobieltje (zie links) genaamd de Motorola Renew. Deze telefoon is geïntroduceerd als ‘duurzaam mobieltje’ omdat er gerecycled plastic gebruikt is (van frisdrankflessen) en omdat hij relatief eenvoudig is en weinig energie verbruikt. Voor deze doelgroep ontwierp Robin een ‘groen mobieltje’ – zeg maar voor mensen die een Toyota Prius rijden en overal spaarlampen gebruiken.

Robins eerste ontwerp  (rechts) baseerde hij op een collage met voorwerpen die hij associeerde met een milieubewuste, groene consument. Hij koos voor een handzame telefoon met organische vormen en keek met een schuin oog naar de Motorola Renew.

Voor een andere opdracht moest er gezocht worden naar de andere kant van een spectrum (eenvoudig – gecompliceerd; fris – bleek; serieus – speels; verantwoordelijk – onverantwoordelijk; no-nonsense – gimmicky; zacht – hard). Robin koos uit deze opties voor een verschuiving van zacht naar hard en ontwierp een telefoon die gelijkenis vertoont met een doodskist. Veel harder dan dat kan het niet worden. De vormen zijn ‘edgy’ en de edelsteen ‘robijn’ heeft hierbij extra inspiratie opgeleverd. (Klik op de afbeeldingen voor grotere weergave).

Een volgend ontwerp baseerde hij op een collage met voorwerpen die de sfeer ademen van Europees design uit de jaren ’50 van de vorige eeuw (afbeelding hieronder) Hij ging op zoek naar een zelfde vormen- en kleurentaal voor het mobieltje en koos voor een licht, ‘clean’ ontwerp dat een milieuvriendelijk mobieltje zou opleveren (zie grote afbeelding hieronder). De kast van het toestel is van licht esdoornhout, er is een LCD-schermpje gebruikt in plaats van een fullcolour display, omdat een dergelijk schermpje weinig energie nodig heeft. Bij de keuze van de knopjes liet Robin zich inspireren door zijn eigen toestel, een Sony Ericsson W610i. Nice and simple.

Zelf zou Robin een milieubewuste klant adviseren om voor zijn jaren ’50 ontwerp te kiezen (zie hieronder). Het gebruik van hout is origineel, het toestel ziet er ‘sleek’ uit en heeft ook wel uiterlijke verwantschap met de huidige smart phones. De verouderde techniek en het energiezuinige no-nonsense schermpje zullen echter veel niet-milieubewuste consumenten afschrikken. Het mag dan wel goedkoop en duurzaam zijn, erg ‘state of the art’ is het niet. (Maar dat hoeft ook niet bij deze opdracht – het gaat erom dat je voor een selectieve groep gebruikers iets bijzonders ontwerpt…) Nou, wat denken jullie ervan: kan hij het een beetje?

5 gedachten over “Robins mobieltjes – eigenzinnige studies voor opleiding Industrieel Ontwerp in Delft

 1. Ziet er leuk uit! Moest bij die groene een beetje denken aan Batman.. weet niet waarom. Krijg je dus een Batmobiel. Niet gek dat die dan door Robin ontworpen is… 😉

 2. Goed werk! Als Fin vind ik het mooi, dat Robin hout gebruikt. Het moet alleen op de een of andere manier duurzaam gemaakt worden als het dat al niet is.

 3. Wat leuk om te zien! Fijn dat je dat al mag delen…;-) Ik vind die onderste GE-WEL-DIG! Voldoet volkomen aan wat ik nu doe, meer hoeft niet. Wat lekker overzichtelijk…Hulde! Ga zo door Robin, en Paul ook ;-))!!
  Hartelijke groet, Thea

 4. Wat leuk om deze ontwerpen te zien!
  Ik had onlangs een nieuw mobieltje moeten kopen, en heb, omdat ik niet meer nodig heb, voor zowat de simpelste Nokia gekozen.
  Ik wist niets van duurzaam vervaardigde mobieltjes, of die te koop zijn, dus ging maar voor eenvoudig, in de hoop dat dat relatief weinig schadelijk is.
  En inderdaad, niet met een touchscreen, maar ouderwets.

  Ik vind het houten ontwerp prachtig!

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s