Ik heb een idee (het zal niet waar zijn…)

Ja, het is waar: ik heb een overvloed aan ideeën. Daar zitten buitenissige en onuitvoerbare plannen bij, maar soms lukt het me om van de droom een daad te maken. Of een project. Of een boek. Of iets anders.

Wat nu weer? Ik wil dit jaar iets gaan doen met ontmoetingen en kunst. Een beetje in de lijn van de tweet-ups die we in Hoofddorp (Beeldentuin) en Antwerpen (Buurland) hebben georganiseerd. Op zaterdag 5 juni 2010 wil ik een ontmoeting organiseren in mijn geboortestad Haarlem (Spaarnestad). Daar wil ik heel graag allerlei creatieve mensen bij elkaar hebben, maar ook ‘niet zo heel erg creatieve’ 🙂 mensen die liefde / waardering kunnen opbrengen voor geschiedenis, filosofie, cultuur, geloof en kunst. Niks elitairs, gewoon inspirerend, vriendelijk en gezellig.

Wat ben ik van plan? Ik zou graag om 10:00 uur bij het NS-station in Haarlem willen verzamelen en dan met gehuurde fietsen de stad doorgaan. ’s Middags wil ik in ieder geval naar de  Bavo Basiliek waar van 15:00 tot 16:00 uur een gratis orgelconcert (Wilibrordusorgel) aangeboden wordt. Voor de goede orde: dit is de kathedrale basiliek St. Bavo aan de Leidsevaart.

Tijdens deze vriendendag wil ik als thema kiezen: ‘Van Scheldestad naar Spaarnestad’. Haarlem en Antwerpen hebben oude banden en het lijkt me ook leuk voor onze Vlaamse vrienden om dat te (her)ontdekken. Ik zal een programma samenstellen en  hoop dat ik genoeg fietsen kan huren (misschien gaan we wel gewoon wandelen – we zien wel). Als je belangstelling hebt, moet je even een comment achterlaten of me mailen.

Dit is niet het enige idee. Ik wil artistieke mensen vragen om voor die dag iets (kunst)zinnigs te bedenken. Bijvoorbeeld: iemand schrijft een gedicht en gaat dat voordragen onder het beeld van Laurens Janszoon Coster. Een lied, een leuke geschiedenis, een inspirerend verhaal – je ziet maar. Het is wel van belang dat ik vooraf weet wie je bent en wat je wilt gaan doen, want het moet dan wel ingepast worden. Dit is iets extra’s – je hoeft helemaal niets te doen en mag ook komen genieten.

De avond wil ik afsluiten met een maaltijd in een Haarlems restaurant. Als sluitstuk zou ik het mooi vinden als er een soort ‘open podium’ is waar we kunnen luisteren naar mensen die kunnen zingen / een instrument bespelen. Vlaamse vrienden kunnen dan misschien het beste een nachtje blijven slapen, anders wordt de terugreis wel erg laat. Laat me ook weten of je 5 juni kan.

Dit is het idee. Laat maar weten of je zin hebt om dit te laten gebeuren en of je er bij betrokken wilt zijn. Ik wil de kosten laag houden, zodat dit aspect voor niemand een belemmering hoeft te zijn.

19 gedachten over “Ik heb een idee (het zal niet waar zijn…)

 1. Ha Paul,

  Ik wil er graag bij zijn. Kan wel op 22/5 en 5/6. Ik wil ook wel een bijdrage leveren aan de inhoud, maar ik heb nog even bedenktijd nodig wat precies. Misschien iets leerzaams en vermakelijks over de boekdrukkunst?

  1. We doen 5 juni. Jij zou toch ook heel goed iets over de beroemde orgels van Haarlem kunnen vertellen? En denk aan de link met Vlaanderen…

 2. Lijkt me leuk (en ook een beetje spannend), maar helaas kan ik niet op 5 juni. Ik heb dan een afspraak met zo’n 30.000 jongeren in Arnhem ;-). Misschien een volgende keer?

  1. Ja, dit is meer de middelbareleeftijddag 😉 Jammer dat je er niet bij kunt zijn. Maar we gaan natuurlijk ook alles live uitzenden op tv. Nou ja, dat niet. Maar er komt vast wel wat op de blogs.
   Ja, een volgende keer is leuk. En waar gaan we dan naar toe?

 3. Ik ben nog wel niet in het bezit van een middelbare leeftijd, maar wil wel graag komen 5 juni. Of ik inhoudelijk iets kan bijdragen betwijfel ik, maar ik zal nadenken. Leuk idee!

  1. Ik denk dat ik die hele dag gewoon in onderdelen ‘hak’, zodat iedereen kan bepalen bij welk deel hij/zij aanwezig wil zijn. Ik stel me voor dat we de hele dag als een soort vrolijke sliert door Haarlem trekken.
   Het Corrie ten Boomhuis lijkt me een mooi onderdeel. Verder de Bavo op de grote Markt en de Bavo Basiliek langs de Leidsevaart (orgelconcert), maar ik hoop dat we een aantal pleisterplaatsen hebben en dat er genoeg tijd is om te zitten, te praten, te luisteren en te lachen. Haarlem is te mooi voor één dag, je zou de dag al gemakkelijk kunnen vullen met het Frans Halsmuseum en het Teyler’s museum – bij wijze van spreken. Maar musea zijn wat mij betreft niet gezellig genoeg voor zo´n tweet-up.
   Fietsen huren is nog steeds een optie, maar het hangt van de groepsgrootte af en ik wil rekening houden met mensen die een lichamelijke beperking hebben – daar verzinnen we dan een mooie oplossing voor. Misschien wel een tandem of een speciale fiets (Riksja).
   De datum staat wat mij betreft nu vast, helaas is er geen datum te vinden waarop iedereen kan.
   Als je vragen of suggesties hebt: aarzel niet en laat het hier weten.

 4. En ik als middelbare leeftijder dacht juist weer (zoals bijna jaarlijks) naar de Jongerendag te gaan!! We gaan hier puzzelen, plannen en wat “impactstudies” doen op de mogelijkheden.
  Ik hou je op de hoogte!

  Greetz,
  Rob

  1. Jammer! (Niet jammer dat je vrouw jarig is, maar jammer dat ze daar net de dag voor uitkiest dat wij naar Haarlem willen gaan, ha ha). Ik denk nog over de mogelijkheid om er een weekend van te maken – dat is vooral ook leuk en handig in relatie tot onze Vlaamse vrienden. We zouden op zondag ergens naar de kerk kunnen gaan (voor degenen die dat willen) en dan ’s middags een stadswandeling kunnen maken.
   Voor de goede orde: het moet een gevarieerde dag worden voor een bont gezelschap. Laat niemand zich uitgesloten voelen. Of je wel of niet kan lopen/fietsen, of je met een stok loopt of de rand van de pot nog in de billen hebt staan, of je gelooft of twijfelt – dat maakt me allemaal niet uit. Ik wil gewoon leuke mensen bij elkaar brengen die nu vooral via het beeldscherm en toetsenbord contact onderhouden.

 5. Lijkt me heel leuk. Afhankelijk van hoe het zich gaat invullen sluit ik me dus aan.
  Moet nog even zien hoe ik het ga doen i.v.m. chronische lichamelijke klachten en vermoeidheid.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s